Wysłany: Pią Sie 28, 2009 8:21 pm kochanka Kopernika?
Byłam dzisiaj na spotkaniu w bibliotece na Mariackiej.Tematem był Kopernik i Anna Schilling, ponieważ w kamieniczce nr 1 odnaleziono fragment skrzyni, która prawdopodobnie należała do rzeczonej. Ciekawe, prawda? Jak to kanonik potrafił sobie zorganizować życie
No właśnie dlatego to jest takie ciekawe. Gdy Kopernik miał 65 lat Anna-matka miała 48 a Anna-córka 20 lat Oprócz tego Dantyszek był bardzo (delikatnie mówiąc) zdenerwowany miłosnymi manewrami Kopernika tym bardziej, że ta "nieobyczajna kobieta" miała uciec od swojego męża
Polecam lekturę choćby J. Sikorskiego "Prywatne życie Mikołaja Kopernika". Nic nowego - sprawa znana od wielu lat. Tak jak fakt utrzymanki Dantyszka. Takie były czasy i nie am czemu się dziwić. Ani czym podniecać.
Przy tej okazji polecam życiorys Aleksandra Scultetiego
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
mnie się bardziej podoba pomysł/kolejny/ miłościwie nam panującego pana prezydenta Adamowicza
[quote=''Naszemiasto.pl'']
Historia romansu Mikołaja Kopernika i Anny Schiling będzie miała ciąg dalszy współcześnie. Paweł Adamowicz, prezydent Gdańska, zaproponował, by organizować konkursy na następczynie sympatii słynnego astronoma. Współczesna Anna Schilling ma być wybierana spośród gdańszczanek noszących to imię. Szczegóły dotyczące przebiegu konkursu zostaną wkrótce sprecyzowane. [/quote]
Właściciel hotelu przy Mariackiej 1 usilnie pracuje nad ugruntowaniem legendy która ma wiązać jego kamieniczkę z Kopernikiem. Ma do tego oczywiście prawo... a że cała historia nie ma potwierdzenia w źródłach historycznych, cóż... podejrzewam, że stolem Tulllatsch, który zaszczycił pobliską wieżę mariacką swoim siedzeniem, też nie jest potwierdzony źródłowo
podejrzewam, że stolem Tulllatsch, który zaszczycił pobliską wieżę mariacką swoim siedzeniem, też nie jest potwierdzony źródłowo
Pumeks, zlituj się, prawie spadłam z krzesła ze śmiechu
bijouM napisał/a:
mnie się bardziej podoba pomysł/kolejny/ miłościwie nam panującego pana prezydenta Adamowicza
[quote=''Naszemiasto.pl'']
Historia romansu Mikołaja Kopernika i Anny Schiling będzie miała ciąg dalszy współcześnie. Paweł Adamowicz, prezydent Gdańska, zaproponował, by organizować konkursy na następczynie sympatii słynnego astronoma. Współczesna Anna Schilling ma być wybierana spośród gdańszczanek noszących to imię. Szczegóły dotyczące przebiegu konkursu zostaną wkrótce sprecyzowane.
Za to z pomysłu Adamowicza - sama nie wiem, śmiać się czy płakać ?...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum