Tak wiem, te zdjęcia już obejżałem, jednak nie dają one odpowiedzi na zagatkę, którą muszę rozwiązać dla konserwatora zabytków. Najleprze było by zdjęcie lotnicze lub jakaś mapka. Konserwator twierdzi iż istniejący cypelek w zbiormiku fosy od strony ul Nowe Ogrody jest elementem zabytkowym, my że raczej techniczny. Stąd temat do rozwiązania.
Proponuję Grima, byś zrobił fotkę ów cypelka i wrzucił na forum.
Nie mam czasu jechać do gdańska i tego szukać, a z chęcią bym to zobaczył i pomógł w identyfikacji.
Proponuję Grima, byś zrobił fotkę owego cypelka i wrzucił na forum.
Nie mam czasu jechać do gdańska i tego szukać, a z chęcią bym to zobaczył i pomógł w identyfikacji.
Rozwiazanie zagatki:
Pierwotny krztałt fosy biegł nad cypelkiem, zakręcając do ul. Nowe Ogrody. Cypelek powstał na 99% z powodu wykonania dodatkowego upustu wody ze zbiornika, istniejący juz układ sieci podziemnych wymusił takie usytuowanie budowli upustoej do której trzeba było wykonać wąski przekop na wskótek czgo powstał ów CYPELEK.
Dzięki z pomoc. Jak pojawią się jesze jakieś zagadki to ogłosze na forum.
Cypelek powstał na 99% z powodu wykonania dodatkowego upustu wody ze zbiornika, istniejący juz układ sieci podziemnych wymusił takie usytuowanie budowli upustoej do której trzeba było wykonać wąski przekop na wskótek czgo powstał ów CYPELEK.
Hmm...masz na myśli przebudowę układu sieci gazowniczej i wodociągowej przy Bramie Siedleckiej w 1916 r.? Czy późniejszą? Jeśli tak, to kiedy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum