Wysłany: Czw Sty 01, 2009 12:51 pm Rekonstrukcja domu podcieniowego w Cyganku
Nowy rok. Poprzedni chyba udany był dość dla Żuław. Rozpędziło się kilka całkiem fajnych projektów. Jeden z nich w oparciu o materiały znanego nowodworskiego fotografa, za Jego zgodą oczywiście wstawiam. Historia rekonstrukcji domu podcieniowego w Cyganku. Temat przewijał się urywkami w wątku aktualności żuławskich, u Rudej. Jak widać prace w toku, będziemy je zatem podglądać.
Na wazelinkę uczulenie mamy więc ostrożnie podziwiamy samozaparcie inwestora i życzymy powodzenia w tym karkołomnym przedsięwzięciu.
1.JPG fot. M.O. Dom w Jelonkach jeszcze
Plik ściągnięto 23902 raz(y) 70,48 KB
3.JPG fot. M.O.
Plik ściągnięto 23902 raz(y) 78,74 KB
4.JPG fot. M.O.
Plik ściągnięto 23902 raz(y) 75,72 KB
5.JPG fot. M.O.
Plik ściągnięto 23902 raz(y) 70,94 KB
6.JPG fot. M.O. Elementy domu w Cyganku
Plik ściągnięto 23902 raz(y) 74,79 KB
7.JPG fot. M.O.
Plik ściągnięto 23902 raz(y) 73,99 KB
_________________ Poldergeist
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Wto Mar 03, 2009 11:35 am, w całości zmieniany 1 raz
Widziałam podczas objazdu na konferencji gotycko-żuławskiej. Gdzyby takich było więcej jak p. Marek O. - pewnie udałoby się uratować te cuda podcieniowe, które dożywają swoich dni...
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
No pewnie, że nie tylko ... Aczkolwiek... No dobra - czekam tylko aż śniegi zejdą, by ruszyć znowu. Bardzo często jestem na Żuławach. I to nie tylko z Mennonitami. Żuławy po prostu są magiczne. I nie muszę Cię o tym przekonywać.
A propos mam pytanie od razu
zerknij na zdjęcie - proszę - czy to zaczepy od iluminacji?
Zdjęcie z Lubieszewa - na sąsiednim drzewie takie samo
Zaczepy od iluminacji chyba.jpg
Plik ściągnięto 23634 raz(y) 72,53 KB
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
zerknij na zdjęcie - proszę - czy to zaczepy od iluminacji?
A co ja będę zgadywał. Wpadniemy tam, pogapimy się, przegadamy temat z Tubylcem Czcigodnym i kiedy do czegoś dojdziemy, to powiemy. Bo na czymś takim wszystko można powiesić.
W 3TVP był przedstawiony p. Marek Opitz i jego dom...i kościoł i lapidarium..Bardzo ciekawy program...Ponoć teraz beda co wtorek(chyba) przedstawiac Zulawy i ludzi ratujących to co jeszcze mozna na Żuławach uratowac...A Ciebie Dostojny. W. nie pokazali... hmmmm a może ja nie dopatrzyłam No a Marek Opitz b. ciekawie opowiadał.... no i on ciekawy.. tak ogólnie..
Ha, a ten Zbieracz, też fotograf ze Sztumu ! Ale ma zbiory i jaką pasję.
Ten program ma obejmować cały teren i mam nadzieję że będzie dłuuugo na antenie. Przy 2 czy 3 programach tygodniowo o Kaszubach to teren Żuław , Powiśla na się mizernie ( W poprzedniej ramówce 1 raz w miesiącu)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum