W książce Gdańsk 1939 można przeczytać o likwidacji polskiej świetlicy na ulicy
Jahnstrasse (również w internecie pod adresem - http://www.wmatlan.else.com.pl/klamstwa.htm ). Podobno znaleziono tam karabin maszynowy, co oczywiście było niemiecką propagandą...
Dodatkowo w książce Henryka Stępniaka pt. Ludność Polska w WMG 1920-1939 na stronie 414 jest napisane m.in. tak:
"L. Bemke pełnił obowiązki kierownika Bursy Gdańskiej Macierzy Szkolnej, zorganizowanej w domu przy ul. Liczmańskiego 24 dla polskiej młodzieży męskiej z okolic Gdańska, uczącej się lub pracujące w Gdańsku."
Skojarzyłem te dwa fakty i pomyślałem, że świetlica mogła się właśnie tam znajdować. Adres jednak wydaje się błędny ponieważ pod numerem 24 znajdowało się i nadal znajduje boisko (wcześniej do tenisa, a teraz asfaltowe). Być może chodziło o mieszkanie Alfa Liczmańskiego pod numerem 7, lecz nie jestem tego pewien.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum