Wysłany: Sro Mar 19, 2008 10:38 am Okolica ulicy Srebrniki- co to za nasyp (nie kolejowy) ?
Witam!
"Odkryłem" ostatnio dziwny nasyp w okolicy ulicy Srebrniki. Jest on na szycie ogrodzony już prawie nie istniejącym płotem z drutu kolczastego, a w jednym miejscu prowadzą nań dłuuugie, chyba 100-stopniowe schody. Dla użytkowników Google Earth podaję namiary: 54"22'09.75 PN do 08.00 x 18"37'47 W. Widać na zdjęciu satelitarnym, że nasyp ten wije się w kierunku wschodnim skręcając raz po raz po 90 stopni. Czy ktoś wie co to?
Pozdrawiam, Paweł
Jeżeli mógłbyś sprecyzować to miejsce, bo jedyne co mi przychodzi do głowy to płot po byłych magazynach wojskowych. A twoje współrzędne wychodzą na skrzyżowaniu Al. Zwycięstwa i Traugutta.
Pardon, cyferka sie pomyliła. Podaje ponownie: 54"22'06.08 PN x 18"34'45.41. Na magazyny średnio to wygląda, bo ogrodzony jest (był) jedynie wąski szczyt nasypu, zbyt wijącego się jak na kolejowy.
dawniej tu był poligon wojskowy - sam bym się chętnie o tym dowiedział bo byłem tam raz. Hiszpanie mieli tu zbudować osiedle ale coś ostatnio przycichło
I całe szczęście. Niepowtarzalny urok Gdańska w tym, że pomiędzy dzielnicami blokowisk są takie oazy dzikiego lasu.
Natomiast co do poligonów, to polecam też obejrzenie pancernych betonowych budek poligonowych, stojących sobie przy dawnym nasypie kolejowym, mniej więcej na obszarze 51"21'10 Pn x 18"32'00-18"33'00 W (widoczne są z nasypu, po stronie południowej). Jest to tuż przed obwodnicą. Budki te mieszczą jedną osobę i posiadają jeszcze drzwiczki również betonowe.
NIe był to poligon, lecz magazyny amunicji. teren leży w dolince, a w zdłuż podwójnego płotu z wieżyczkami wartowniczymi była scieżka którą dreptali wartownicy,.Myśle że ten nasyp to nic innego jak jeden z nasypów okalającyc każdy z budynków służacy przy okazji jako droga dla żołnierzy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum