Wysłany: Sob Lut 23, 2008 9:31 pm Scenki rodzajowe z XIX malarstwa gdańskiego
Pięć scenek z Obrazu Johanna Carla Schultza (1801-1873), Dwór Artusa w Gdańsku, po 1850, olej, płótno, 67 x 84 cm. Jest nawet przekrój społeczny bo jakieś zbłąkane chłopiny są wyganiane z tego przybytku bogaczy.
Dwór Artusa.jpg
Plik ściągnięto 27783 raz(y) 71,86 KB
Dwór Artusa 3.jpg
Plik ściągnięto 27783 raz(y) 74,93 KB
Dwór Artusa 2.jpg
Plik ściągnięto 27783 raz(y) 75,45 KB
Dwór Artusa 5.jpg
Plik ściągnięto 27783 raz(y) 73,52 KB
Dwór Artusa 4.jpg
Plik ściągnięto 27783 raz(y) 77,31 KB
Ostatnio zmieniony przez rychu40 Nie Lut 24, 2008 4:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Super.
Pokazuj takich więcej
Zawsze na mnie podejrzliwie patrzą w muzeach, kiedy próbuję podglądać takie szczegóły...
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Bartholomäus Milwitz, (1590 - 1656), fragment „Pożaru na Długim Targu w Gdańsku", olej, deska, 26x49 cm. Pożar wybuchł ok 1643 r. Niestety nie mam zbliżenia i tylko wykadrowany fragment z całości.
pożar1.jpg
Plik ściągnięto 27673 raz(y) 74,68 KB
Ostatnio zmieniony przez rychu40 Nie Lut 24, 2008 4:43 pm, w całości zmieniany 2 razy
Michael Carl Gregorovius, Długi Targ w Gdańsku, 1832, olej, płótno, 102 x 76,5 cm
Fragment z handlującymi przy Neptunie. Co może wisieć na kracie? Kurczaki?
Bartholomäus Milwitz, (1590 - 1656), fragment „Pożaru na Długim Targu w Gdańsku". Pożar wybuchł ok 1643 r. Niestety nie mam zbliżenia i tylko wykadrowany fragment z całości.
Dzięki, Rychu. Naprawdę nie da się bliżej tych koników? to mój ulubiony fragment
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
A panie sprzedawczynie wręcz eteryczne... krata Neptuna przez nie prześwituje
Dwie grafiki oryginalne z mojego zbioru.
Pierwsza, którą już znacie - Drzeworyt Gustava Schoenlebera - mój egzemplarz był podmalowywany innym zestawem fab - ciekawostką jest Brama Tobiasza przed przebudową.
Druga grafika przedstawiająca Długie Pobrzeże
Temat się rozwija więc nowy obrazek rodzajowy z wodą. Fragment widoku Gdańska Fryderyka Edwarda Meyerheima (1808 - 1879) Widok Gdańska 1829, olej, płótno, 116x157 cm
Dwaj żołnierze czekają pewnie na mieszczki niosące wodę.
Fragment drzeworytu z 2. polowy XIX wieku. Scenka na moscie zielonym w kierunku ul. Stagiewnej. Autora nie udalo mi sie zidentyfikowac. Co ta pani niesie w tych wiadrach? Czyzby odcieto doplyw wody?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum