Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Gdzie to, co to (nie dawny GD)
Autor Wiadomość
Roman 
Hamburger

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 12:03 am   Kolejka waskotorowa na Przymorzu

Kto wie gdzie i kiedy wykonana zostala ta fotka ?

2 WLs40 na Przymorzu.bmp
Plik ściągnięto 17130 raz(y) 74,96 KB

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 10:40 am   

Lata 60. lub 70. tak mi się wydaje.

roland 

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 12:21 pm   

Wydaje mi się, że lata 70-te. Zdjęcie wykonano na rogu ul Chłopskiej i Śląskiej..
Budynek w tle to Chłopska 14. Pamiętam w tym miejscu był zakład prefabrykacji "Wielkiej Płyty"

Roman 
Hamburger

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 12:27 pm   

Tak, zgadza sie. Fotka zrobiona zostala we wrzesniu 1972 r. Czy ktos moze ma jeszcze jakies fotki dotyczace tej kolejki lub pamieta inne szczegoly ?

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 12:54 pm   

Ja pamiętam tory kolejowe w okolicy pasa startowego na Zaspie, na których stały wagoniki i lokomotywy. Zachodziłem tam jako dzieciak poskakać po wagonikach, było to mniej więcej w połowie lat siedemdziesiątych, może bliżej końca.

feyg 

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 2:11 pm   

Jeszcze kilka lat temu odcinek toru tej kolei istniał na łuku ul. Czarny Dwór tuż przy skrzyżowaniu z ul. Dąbrowszczaków i Obrońców Wybrzeża. Z kolei chyba do dziś zachowały się zabetonowane resztki torów przy nieczynnej osiedlowej kotłowni przy ul Dąbrowszczaków (pomiędzy ulicami Pomorską i Jagiellońską). Prawdopodobnie służyły do transportu węgla z placu składowego do budynku kotłowni.

Roman 
Hamburger

Wysłany: Sob Gru 15, 2007 2:50 pm   

Tak, na tym przejezdzie najdluzej istnial tor tej chyba ostatniej (?) waskotorowki w Gdansku. Pamietam ze czesc torow byla przenosna ale istniala tez tzw. Stammstrecke ktorej nie zmieniano i funkcjonowala chyba najdluzej. Czy ktos pokusilby sie odtworzyc na planie miasta jak biegly te tory ?

fazi 
obserwator

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 9:19 am   

Sabaoth napisał/a:
Ja pamiętam tory kolejowe w okolicy pasa startowego na Zaspie, na których stały wagoniki i lokomotywy. Zachodziłem tam jako dzieciak poskakać po wagonikach, było to mniej więcej w połowie lat siedemdziesiątych, może bliżej końca.

Hi hi, to razem skakaliśmy po tych wagonikach ,tylko że ja podczas wypraw harcerskich :)
Z tych wypraw pamiętam jeszcze łażenie po ruinach budynku pozostałego po lotnisku (takim w biało-czerwone pasy) ale nie wiem do czego on służył.

Seeburg 
Nenkauer

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 4:53 pm   

feyg napisał/a:
przy nieczynnej osiedlowej kotłowni przy ul Dąbrowszczaków (pomiędzy ulicami Pomorską i Jagiellońską). Prawdopodobnie służyły do transportu węgla z placu składowego do budynku kotłowni.

:hmmm:

Nie pomyliłeś nazw ulic ?? Chyba chodziło Ci o Chłopską :) .

feyg 

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 2:39 am   

Chodziło mi o to
miejsce. ślady toru giną pod betonowym ogrodzeniem parkingu.

Seeburg 
Nenkauer

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 5:43 pm   

Wszystko jasne. Dziękuję. To jest między Piastowską a Jagiellońską. Widziałem te tory. O ile dobrze pamiętam, służyły one wąskotorówce wykonanej na potrzeby budowy całego osiedla. Pamiętam obrazy tej kolejki z dzieciństwa, ale bardzo niestety zamazane. Ta ul. Pomorska w Twoim poście trochę mnie zgubiła, bo tam też jest nieczynna kotłownia (róg Chłopskiej), ale chyba bez torów :D .

Roman 
Hamburger

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 8:29 pm   

To troche nie tak panowie. Kolejka waskotorowa przy kotlowni miedzy ul. Piastowska i Jagiellonska miala szerokosc toru 600 mm i sluzyla wylacznie kotlowni. Byly to wozki napedzane sila miesni ludzkich pchane w latach swietnosci po dosc rozbudowanym ukladzie torowym na terenie skladowiska wegla. Kolejka do przewozu prefabrykatow to juz "porzadna" kolej o przeswicie toru 750 mm z napedem lokomotywek spalinowych. Powstala gdzies ok. 1964/5 r. gdy na Przymorze wkroczyla budowa domow na wielka skale, najpierw w okolicach dawnej ul. Lumumby. Potem siec torow, wraz z budujacym sie osiedlem, rozrastala sie by ok. 1975/6 r. (gdy na dobre ruszyla Fabryka Domow w Kokoszkach) zakonczyc swoj zywot na Zaspie. Pamietam kulawego dozorce pierwszej bazy kolejki przy ul Lumumby ktory z uporem maniaka przeganial dzieciaki ktore uwielbialy nielegalne podroze kolejka. Poniewaz teren nie we wszystkich miejscach byl rowny wiec kilkunastoletnie chlystki wykorzystywaly ten fakt i ukradkiem, zazwyczaj poznym popoludniem lub w niedziele rozpedzali wagoniki i probowali zakosztowac przejazdzki ! [/fade][/list][/code]

Seeburg 
Nenkauer

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 11:28 pm   

Roman, czy masz może więcej zdjęć kolejki z czasów budowy Przymorza ? Z tą kotłownią też bardzo ciekawa sprawa. :== Człowiek jednak ciągle czegoś nowego się uczy.

Roman 
Hamburger

Wysłany: Pią Gru 21, 2007 12:14 am   

Rozpoczalem watek w nadzieji ze ktos z forumowiczow moze ma gdzies w albumie jakies wykonane z ukrycia fotki. Osobiscie zrobilem wtedy dwa ujecia (ktore minimalnie sie roznia) gdyz zaczeto likwidowac niektore odcinki torow. Ale jak wiadomo - najciemniej pod latarnia wiec, gdy bylo juz jasne ze niedlugo kolejka zniknie z tego terenu, postanowilem dluzej nie czekac i utrwalic na kliszy ten epizod z dziejow Gdanska.

racibo 
burzymurek

Wysłany: Wto Gru 25, 2007 4:23 pm   

Rebus: Ulice Oliwy

Odpowiedz do tematu