Dzisiejsza Spacerowa 16 w Oliwie.
Właścicielem tej villi był Otto Lienau. Był profesorem Technische Hochschule der Freien Stadt Danzig, a w latach 1930-1931 jej rektorem.
Autor wielu opracowań. Był nawet kiedyś cytowany przez rektora ARz.
Teraz udało mi się odnaleźć jego korzenie na podstawie herbu znajdującego się nad wejściem do villi.
Otóż jego rodzina pochodzi z Haselau w landzie Schleswig-Holstein. Z dziada pradziada do dziś rodzina zajmuje się prowadzeniem gospody i hotelu.
Także i teraz firmie towarzyszy rodzinny herb.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Wysłany: Czw Gru 06, 2007 9:39 pm Niestety to nie jest rodzina profesora
Powołuję się tutaj na telefon wykonany w Niemczech do tej rodziny i mail jaki otrzymałem od Oliwiaka 1
Cytat:
sprawa sie rozwiklala, ta rodzina ktora podaja forumowicze a mianowicie
Lienau (wlasciciele hotelu) nie jest wogole spokrewniona z prof. Otto
Lienau, bylym rektorem PG. Annemarie z Darmstadtu nawiazala z nimi
kontakt telefoniczny i uzyskala to potwierdzenie.
Podałem tą informację na forum Oliwy. I teraz jeszcze raz z przytoczonym tekstem.
Jeżeli się przyjrzeć dokładnie herbom to niestety widać różnice. Pisałem maila w tej sprawie do Pana Kromera ale nie odpowiedział.
Moim zdaniem herby się różnią. W płaskorzeźbie co prawda trudniej o rozwiniętą formę ornamentu. Podałem tylko informację. Można jeszcze sprawdzić. Jest telefon, mail. Pytanie czy odpowiedzą. Informacja od Oliwiaka jest dla mnie dosyć wiarygodna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum