Witam!!!!!!!! rozwijając moją prożbę o wiadomości na temat Wernera von Schenk jesto moja sprawa Bardzo osobista można powiedzieć rodzinna więc gdyby ktoś coś...... BYŁABYM bardzo wdzięczna ewagroszek pozdro wszystkim
A co udało się Tobie znaleźć? Jest trochę informacji w internecie. Ale te zapewne znasz
Cytat:
8 kwietnia 1940 roku oddano do użytku nowy szpital. W związku ze zlikwidowaniem obozu w Nowym Porcie i przejęciem jego funkcji przez Stutthof, obsadę szpitala stanowili lekarze z Nowego Portu. Szpitalem kierował dr Werner von Schenck, który był odpowiedzialny za stan sanitarny i zdrowotny przed komendantem obozu. Używał tytułu Lagerarzt. Jako lekarz naczelny ustalał zadania i nadzorował pracę w szpitalu dla więźniów, w szpitalu dla załogi SS oraz służby sanitarnej w podobozach Stutthofu. Kierował pracą w izbie przyjęć, wizytował chorych w szpitalu, podpisywał akty zgonu zmarłych i korespondencję wychodzącą ze szpitala.(...)Po odejściu l listopada 1941 roku Schencka do szpitala miejskiego w Gdańsku, stanowisko lekarza naczelnego objął dr Otto.
Cytat:
Kierownikiem wydziału V był naczelny lekarz obozu używający także tytułu: 1 Lagerarzt. Podlegał on w sprawach organizacyjnych komendantowi obozu, w sprawach fachowych zaś wydziałowi sanitarnemu Inspektoratu - D III. Stąd otrzymywał lekarstwa i sprzęt, a także wytyczne odnośnie działalności sanitarnej w obozie. Wydział ten kierował takie personel lekarski i sanitarny do Stutthofu. Jak świadczą dokumenty, właśnie z Inspektoratu naczelny lekarz obozu otrzymał zezwolenie na uśmiercanie w komorze gazowej słabych i chorych więźniów.
Do obowiązków lekarza obozu oprócz prac administracyjnych, należało kierowanie działalnością poszczególnych komórek szpitala obozowego, Odpowiadał on za stan sanitarny obozu, czuwał nad stanem zdrowia załogi SS-mańskiej. Czasami też przyjmował chorych więźniów, leczył i operował, wizytował szpital dla więźniów, przeprowadzał selekcje, kierując słabych i chorych do komory gazowej. Był obecny w czasie wszystkich egzekucji na terenie Stutthofu. Najczęściej też podpisywał akty zgonu więźniów. .
Tyle że za jego czasów nie było jeszcze komory gazowej
Cytat:
Komora gazowa w Stutthofie zaczęła działać na przełomie czerwca i lipca 1944 roku.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Dzięki!!!!!! kontaktowałam się z muzeum w Sztutowie oraz osobiście z panią kustosz z odziału sopockiego muzeum tak że te wiadomości są mi znane znam daty wstąpienia do SS iNSDAP jak również nr jakie miał w tych organizacjach interesuje mnie DLACZEGO znalazł się w Gdańsku(urodził się dość daleko od Gdańska) oraz miejsce i okoliczności śmierci jak również przyczynę odejścia z obozu wiem że należał do komanda odpowiedzialnego za eksterminację polaków ludzi chorych z Kodzborowa itp jeśli chodzi o zdjęcia to mam 2 a znam 3 z niemieckim archiwum kontoktowałam się ale niestety to sprawa kasy a osobiście do niemiec narazie nie pojadę .WGdańsku pracował w szpitalu miejskim ( dzisiejsza SPSK nr 1).To miejwięcej tyle pozdro ewagroszek
Witam! Przepraszam czy możesz sprecyzować jaki błąd popełniłam? będę wdzięczna ewagroszek
Mówisz masz.
- brak znaków interpunkcyjnych.
- dzielnica Starogardu nazywa się Kocborowo.
- Kraj to Niemcy a nie niemcy.
No i zlewanie wyrazów oraz pisanie ich całych z dużej litery co rozumiane jest jako krzyk.
"MIEJWIECEJ" to by było tyle.
polecam tę wygodną funkcję forum Bykom - stop!
A co do Twoich poszukiwań to są bardzo interesujące i jestem ciekaw ich wyniku
Dziękuję za poprawki .Moje poszukiwania trwają już prawie rok i im dłużej szukam tym bardziej wciąga.Z wiadomych względów staram się jak mogę i szukam gdzie się da i będę wdzięczna za każde info pozdrawiam ewagroszek
No właśnike nie wiadomo jaki jest Jej powód zainteresowania Wertnerem von Schenk. Pisze jedynie niejasno , że względy rodzine - jeżeli był członkiem rodziny to nie ma się czym chwalić, jeżeli Jej rodzina została pokrzywdzona przez von Schenka i chce coś ustalić - to można zrozumieć.
Myślę że Groszek powinna to wyjaśnić na ramach forum w sposób jasny i zrozumiały dla wszystkich! Obrażanie się) przynajmniej dla mnie) nie wystarczy!
jeżeli był członkiem rodziny to nie ma się czym chwalić, jeżeli Jej rodzina została pokrzywdzona przez von Schenka i chce coś ustalić - to można zrozumieć.
Takim stwierdzeniem, nawet mnie byś onieśmielił do podania powodu.
A jeśli jest to rodzina Wernera von Schenk? To co???
Każdy ma prawo do wiedzy o swoich przodkach. I nie widzę tu powodu do wstydu i obaw. Nikt z nas nie wybierał sobie przodków.
Tak jak Tusk nie wybierał swojego dziadka (abstrahując tu od nieprawdziwych insynuacji względem dziadka i jego historii).
Ale faktem jest, że to wszystko to domniemywanie, gdyż pojęcie z wiadomych względów jest dla nas wielką niewiadomą.
Groszek - odwagi!
pozwolisz, że będę miał inne zdanie . Dziadek Tuska został przymusowo wcielony do armii, a Werner von Schenk był .... A z dziadka Tuska wynikło to, że wnuk nie został prezydentem - wolą większości
Nie chcę ani nie zamierzam Groszka ośmielać lub onieśmielać , ale dla mnie jej pytania i działania są cokolwiek niepokojące i wymagają wyjaśnienia
Nie chciałbym aby forum zmierzało w tym kierunku
Dziękuję za wsparcie!!!!! Drogi Tobiaszu ja się nie obrażam. Na forum weszłam ponieważ poradzono mi że tu mogę uzyskać pomoc od ludzi światłych i pozbawionych uprzedzeń czyżby pomylono się?. nie powinniśmy osądzać ludzi żyjących w innych czasach w innych warunkach inaczej wychowanych ja nikogo nie bronię ale nie sądżmy by nie byliśmy......A gdybym była potomkiem rosjanina który pacyfikował Gdańsk? Dzięki Bogu nie jestem ,żadna z kobiet w mojej rodzinie nie.....Była wojna Werner był jaki był a ja tylko proszę może ktoś coś wie? Nie przypuszczałam że wywołam taki zamęt z pozdro ewagroszek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum