Wysłany: Wto Cze 08, 2004 11:19 am Wilków Morskich czy Oliwska?
Od wiek wieków (tj. od momentu, gdy po raz pierwszy zobaczyłam to zdjęcie w ‘Był sobie Gdańsk) nurtowało mnie pytanie: który fragment ulicy Wilków Morskich ono przedstawia i co to za budynek zamyka uliczkę?
Ostatnio - po przejrzeniu pocztówek z Nowego Portu na stronie kolegi Sabaoth'a- dodatkowo zaczęło męczyć mnie następne pytanie: czy to Wilków Morskich czy Oliwska? Pytanie o budynek pozostaje bez zmian.
Na pocztowce wyraznie napisano: danzig Neufahrwasser - Olivaerstrasse, a to jest to samo zdjecie!
Ale przez Olivaer Strasse jechał tramwaj... gdzieś od ok. 1900 r., to zdjęcie chyba nie jest starsze? może chodziło o to, że fotograf stał na Oliwskiej, i robił zdjęcie w kierunku ulicy Na Zaspy?
Ale przez Olivaer Strasse jechał tramwaj... gdzieś od ok. 1900 r., to zdjęcie chyba nie jest starsze? może chodziło o to, że fotograf stał na Oliwskiej, i robił zdjęcie w kierunku ulicy Na Zaspy?
Raczej odwrotnie tzn. stał na Wilków Morskich i robił w kierunku Oliwskiej (?) Tym samym dom zamykający uliczkę mógł znajdować się już na Olivaerstrasse.
Do tego, że nie jest to Oliwska przekonują mnie następujące argumenty:
1. wspomniany przez Pumeksa brak torów tramwajowych,
2. nigdzie na starych planach Olivaerstr. nie widzę takiej możliwości 'zamknięcia' ulicy widocznym na zdjęciu budynkiem,
Nie zmienia to faktu, że - o ile jest to Seemannstrasse - to i tak nie potrafię zidentyfikować rzeczonego budynku na 'końcu' zdjęcia.
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
Tym, którzy jeszcze nie dotarli do nowego albumu, wyjaśniam że autorzy zmodyfikowali wcześniejszy opis tego zdjęcia. Obecnie uznali, że ulica widoczna na pierwszym planie to Wolterstrasse (nie wiem czy ma jakąś polską nazwę?) a w głębi jest faktycznie ulica Oliwska. W albumie jest zresztą coś w rodzaju komparatystyki, bo obok jest niemal identyczne zdjęcie, ale kilka lat wcześniejsze, gdzie jeszcze nie ma tej wysokiej kamienicy zamykającej perspektywę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum