Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
"Panorama" w TVP Gdańsk
Autor Wiadomość
Bartosz B. 

Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 12:19 pm   "Panorama" w TVP Gdańsk

Może kogoś to też interesuje, zwrócił na to uwagę. Otóż od czego jest ten program? Wydawałoby się, że od prezentowania wieści z regionu. Wiadomości o zasięgu (zakresie) regionalnym (wydarzeń, które mogłoby zainteresować ludzi jednocześnie w Trójmieście, Słupsku, Chojnicach, Kwidzynie) jak i lokalnym (takich które zainteresują tylko gdańszczanina, lub starogardzianina albo bytowszczanina).
Miałem wrażenie, że deklaracje tak prowadzonego programu zgłaszał nowy szef tego serwisu pan Ostrowski ze Słupska. Tymczasem widzę, że często informacje zaczynają się od jakiegoś wydarzenia o zasięgu krajowym, które np. odbyło się w Trójmieście (np. jakaś konferencja partyjna, albo spotkanie naszego prezydenta z innym) i są relacjonowane w taki sposób jak wiadomości ogólnokrajowe. Albo np. w piątek "Panorama" zaczęła się od informacji o debacie na temat rozwiązania sejmu. Przepraszam bardzo, ale co mnie to ku**a mać obchodzi? Od tego mam serwisy ogólnopolskie i nie potrzebuję po raz enty tego słyszeć w serwisie regionalnym.
Jak już skończą informacje ogólnopolskie to przechodzą do tych niby regionalno-lokalnych. Ale co tam mamy? Ano zawsze tylko Trójmiasto i Słupsk (drugi Ostrowski, chyba jakiś kuzyn) i czasem gdzieś się tam z kamerą wybiorą, na prowincję. Nie wiem, może teraz jak dostali ten wóz satelitarny coś się w końcu zmieni na lepsze, pojawią się informacje np. z takich Chojnic (budowa obwodnicy) i innych miast, miasteczek i wiosek pomorskich. A to, że zbudowano jakąś drogę powiatową lub gminną, a to, że otwarto oczyszczalnię ścieków, a to co śturystycznego.
Kiedys po "Panoramie" były 10 minutowe rozmowy z goścmi. Jakkolwiek zawsze mnie to wkurzało, że kiedy gość zaczynał w końcu mówić coś ciekawego to Świąc albo ten brodacz musieli już kończyć program i wchodzili mu w słowo, to jednak była to ciekawa pozycja w programie.

Hmm, może incognito jest tu jakiś redaktor z TVPG i mógłby coś powiedzieć?
Albo może na jakie inne forum mógłbym te żale wkleić?
Ostatnio zmieniony przez Bartosz B. Pon Wrz 10, 2007 7:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 2:31 pm   

Zgadzam się z Tobą. Ale i tak jest lepiej niż w czasach gdy szefem TVG był Bogdan Osiński z Olsztyna.
Wtedy jeszcze Olsztyn nie miał własnego ośrodka TV i zgadnij od jakiego miasta zaczynała się zawsze Gdańska Panorama :hihi:
Szczerze powiedziawszy to osobiście średnio mnie interesuje obwodnica Chojnic czy to co powiedział prezydent Słupska. Brakuje programu czy medium ściśle miejskiego.
Nawet dwie do czterech informacji z Trójmiasta to bardzo mało jak na tak wielką aglomerację.

A co do konwencji wyborczych, to już widzę jak znany wszystkim poseł określany ostatnio w Sejmie jako "oszust" i "klamca" strofuje redakcję za brak "najważniejszego wydarzenia na Pomorzu"
Tak to działa.... :II

To jest strona i forum odwiedzane przez ludzi mediów

i jeszcze strona i forum branżowego miesięcznika PRESS

Może też napisz "list do redakcji" Dziennika Bałtyckiego.
Gazety lubią publikować listy czytelników zamiast je zmyślać :hihi:

www.staraoliwa.pl

Bartosz B. 

Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 3:05 pm   

villaoliva napisał/a:
Zgadzam się z Tobą. Ale i tak jest lepiej niż w czasach gdy szefem TVG był Bogdan Osiński z Olsztyna. Wtedy jeszcze Olsztyn nie miał własnego ośrodka TV i zgadnij od jakiego miasta zaczynała się zawsze Gdańska Panorama :hihi:

Akurat właśnie dla mnie to było bardzo dobrze. Teraz brak mi relacji z berlinki i informacji z Elbląga.

villaoliva napisał/a:
Brakuje programu czy medium ściśle miejskiego.

No to też. Po prostu nuda, program nie spełnia swojej roli.

Dzięki za linki.

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 3:11 pm   

Cytat:
Teraz brak mi relacji z berlinki i informacji z Elbląga.

Na szczęście jest internet :D
Tak się lepiej nawet ogląda. Można przewijać :^^

www.staraoliwa.pl

Chris 

Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 5:35 pm   

Tez mnie to irytuje :( Przeciez Panorama jest zawsze po jakims programie informacyjnym (np Kurierze) lub przed kolejnymi na innych kanalach TVP czy ogolnopolskich.

Jezeli chodzi o rozmowy po Panoramie, to pamietam, ze na poczatek cos zmieniali pory emisji, by w koncu wyrzucic kompletnie :( Mysle, ze to tez w pewnym stopniu kwestia lenistwa :hihi:

A pamietacie jak jeszcze niedawno chcieli zmienic pore emisji wydania glownego Panoramy? :OO

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 5:40 pm   

Tak naprawdę okienka lokalne w TVP 2 i 3 są dla władz TV w Warszawie tylko kulą u nogi.
Przeszkadzają tylko w zrobieniu kolejnego ogólnokrajowego kanału TVP INFO.
Gdzie te czasy, kiedy Telewizja Gdańsk miała dla siebie cały program 3 uruchomiony w 1992 roku :II

I jeszcze Krótka historia powstawania TVP INFO :wink:

www.staraoliwa.pl

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 6:17 pm   

No TV, No Problem. :hihi:

Gdanszczanin 

Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 6:36 pm   

Generalnie w tvp3 jest za mało informacji lokalnych. A już najbardziej było dla mnie denerwujące jak był pożar św katarzyny. Na tvn24 była relacja na żywo a na tvp3 przez jakies 2 godziny nawet nie wspomnieli o tym że coś takiego sie dzieje.

renekk 

Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 9:20 pm   

Żałosna, półamatorska telewizja. Dla mnie miarą rzetelności i profesjonalizmu zespołu "Panoramy" był materiał o żuławskiej kolejce, wyemitowany w maju ubiegłego roku :rzyg_1: :rzyg_1:

Baltazar 

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 9:41 pm   

To jest generalny program naszych medjów. Brak lokalnej telewizji. Brak lokalnego radia, które by omawiało miejscowe problemy. Kilka informacji o korkach dla kierowców z rana nie może dać pełnej satysfakcji.
Czy może pamiętacie w zamierzchłych czasach telewizje Sky-Orunia która oprócz emisji filmów z wypożyczalni starała sie zajmować lokalnymi problemami może w sposób amatiorski ale było to u zarania dziejów naszego kapitalizmu. Ale przynajmniej próbowali coś robić
Późniejsza polityka wysokich opłat za koncesje podcieła skrzydła małym, lokalnym telewizjom. I o ile rozumiem z powodu ograniczonej ilości pasm, wysokie wymagania i pewne roździelnictwo w przyznawaniu częstotliwości telewizji naziemnej . To ingerencje Krajowej Rzdy w zawartość sieci kablowej uważam za zwykłą urzędniczą upierdliwość.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 9:53 pm   

Tak sobie głośno myślę, że przecież lokalna tv nie musi koniecznie nadawać za pomocą fal radiowych. Gdyby nadawała tylko za pośrednictwem kabla nie potrzebowałaby żadnej koncesji i olewałaby "ograniczoną ilość pasm". W przypadku metropolii taki sposób nadawania spełniałby swoją rolę.

Baltazar 

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 10:17 pm   

Masz racje, ale nie w Polsce. KRRiT nie darowałaby że ktoś nadaje bez opłacenia koncesji. Jedyna szansa to nadawanie na satelitę z poza Polski.

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 11:32 am   

W Polsce trzeba mieć koncesję nawet na nadawanie w kablu.
Wiadomo im więcej w państwie koncesji i innych pozwoleń tym większe "koryto".

No i póki kablówki nie przejdą na nadawanie cyfrowe to do tej pory ich przepustowość jest ograniczona do liczby częstotliwości które może odbierać standartowy odbiornik TV.

www.staraoliwa.pl

Bartosz B. 

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 10:09 pm   

Były kiedyś krótko wiadomości regionalne w TVN robione przez Video Studio Gdańsk. Wcześniej też Tele Top (i potem Polonia 1) miał magazyn informacyjny. Pamiętam, że sport prowadził tam gościu z twarzy podobny do Bobbiego/Moma z "Lodów na patyku" (kojarzycie ten film, hehe ?).

Oczywiście można wiadomości z Olsztyna zobaczyć sobie w internecie. . Ale przecież nie chce mi się tego robić z każdego dnia. Musiałby mi ktoś stamtąd dać znać: Bartek dziś było o berlince. Miałem zresztą takie info kilka razy ze Szczecina.

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 1:41 am   

Cytat:
Oczywiście można wiadomości z Olsztyna zobaczyć sobie w internecie. . Ale przecież nie chce mi się tego robić z każdego dnia. Musiałby mi ktoś stamtąd dać znać: Bartek dziś było o berlince. Miałem zresztą takie info kilka razy ze Szczecina.

Na twoje stwierdzenie odpowiadam żądaniem telewizji FDG. :hihi:
I to ogólnokrajowej. :co_jest:

www.staraoliwa.pl

Odpowiedz do tematu