Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
R. Th. Kuhn - poszukuję wszelikch fotografii
Autor Wiadomość
dimedia 
I_Dunajski

Wysłany: Pią Lut 13, 2009 11:34 am   R. Th. Kuhn - poszukuję wszelikch fotografii

Witam serdecznie

Przygotowuję publikację na temat Rudolfa Theodora Kuhn-a, chciałbym aby ta publikacja była w miarę możliwości pełna, dlatego zwracam się do wszystkich kolekcjonerów z prośbą o informację, czy posiadają w swoich zbiorach fotografie autorstwa R. Th. Kuhn.

Fotograf ten działał na terenie całego Pomorza, dlatego interesują mnie wszystkie zakątki:
od Helu, przez Kaszuby, Trójmiasto do Malborka włącznie.

Oczywiście wszelkie warunki prawa do publikacji wymagają odrębnych ustaleń.

Na tym etapie staram się zorientować ile fotografii się uchowało. Wszystkie biblioteki i archiwa Państwowe już odwiedziłem.

Zapraszam do wymiany informacji.

Pozdrawiam
Ireneusz Dunajski
idunajski@wp.pl

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pią Lut 13, 2009 11:55 am   

http://forum.dawnygdansk....p?p=65205#65205
http://forum.dawnygdansk....p?p=80614#80614
i Motława ze zbiorów Rolanda:

motl_kuhn.jpg
Plik ściągnięto 14668 raz(y) 52,83 KB

Mirekaszub 

Wysłany: Pią Lip 05, 2013 1:23 pm   

Udało mi się nabyć przepiękny zbiór zdjęć R.Th. Kuhna. Dla wielu jest znany ale tych którzy nie widzieli zapraszam na http://postcard.com.pl/po...nictwa/th-khun/

23.jpg
Plik ściągnięto 13624 raz(y) 57,74 KB

www.drtrenkler.eu

Zbych 
Wonneberger

Wysłany: Pią Lip 05, 2013 8:43 pm   

Mirekaszub napisał/a:
Udało mi się nabyć przepiękny zbiór zdjęć R.Th. Kuhna.
Ten sam zbiór zdjęć można pobrać z Dolnośląskiej Biblioteki Cyfrowej, ale jakość obrazu na Twojej stronie jest zdecydowanie lepsza.

Mirekaszub 

Wysłany: Sob Lip 06, 2013 12:35 am   

Tak, zgadza się.
Moje skany też nie oddają jakości oryginały.
www.drtrenkler.eu

Mirekaszub 

Wysłany: Sro Lip 24, 2013 10:25 am   

Poszukuje informacji na temat tajemniczego wydawcy L. Saunier, który publikował zdjęcia fotografa R.TH. Kuhn. W niedawno wydanej książce o Th. Khunie nie ma prawie wcale na ten temat.

Saunier.jpg
Plik ściągnięto 13455 raz(y) 77,92 KB

www.drtrenkler.eu

Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Pon Wrz 09, 2013 11:28 am   

Mirekaszub napisał/a:
Poszukuje informacji na temat tajemniczego wydawcy L. Saunier, który publikował zdjęcia fotografa R.TH. Kuhn. W niedawno wydanej książce o Th. Khunie nie ma prawie wcale na ten temat.

Czesc, napisze ci co mi sie udalo ustalic na temat twojego pytania.

Nazwisko "Saunier" bardzo prawdopodobne pochodzenia Hugenotów.
Hugenoci – nazwa francuskich ewangelików reformowanych (potocznie nazywanych kalwinistami) w XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej rodzina dealerów książek, która osiedlila się na wschodzie. Oto co udalo mi sie dowiedziec o Saunier :
L. Saunier – sprzedawca handlowiec książek i sztuki, Danzig, Langgasse 20. Firma założona 01 stycznia 1856. Jedynym właścicielem od 01 kwietnia 1897 był Gustav Horn. Wydzial publicystyczny pozostał własnością Adolpf Scheinert (poprzedni właściciel?), W Gdansku (byl wspomniany w 1903 ksiazce adresowej). W dniu 1 kwietnia 1913 L. firma Saunier został przejęty przez Maxa Schneidera handlarza ksiazek. Wpis z 1922 roku wskazuje sklep na ulicy Langgasse 9. Katalog z roku 1928 juz firmy Saunier nie wykazuje.
Jak juz nadmieniono wcześniej, wygląda bardzo podobnie że była to rodzinna firma. Starsza firme mozna znaleźć w Elblągu, ulica Alter Markt 45, pod nazwą Léon Saunier, także książki / sztuka handlowiec, od 15 kwietnia 1885 prowadzona przez Artura Hecht, a od 1 stycznia 1903 własnością Carla Peicher.
Najstarszy oddział Saunier zalozyl w Szczecinie, również pod nazwa Saunier Lévy. Początki sięgają roku 1826. Od 1886 roku mozna odnalezc firme w Szczecinie. Właścicielem księgarni był Paul Saunier od dnia 1 kwietnia 1895 roku. Sklep byl przy ulicy Mönchenstr. 12/13, a także spólka licencyjna sklepów papierniczych w dzielnicy Szczecina. Idealne miejsce do sprzedaży mnóstwa pocztówek! Jeszcze około 1922 roku, dyrektorem firmy byl Otto Thiele (właścicielami byli czworo - jeszcze niepelnoletnich dzieci Sauniera)
Fotograf "Kuhn" jest mi nieznany. Nie koniecznie mosial pochodzić z gdańskiego obszaru. Twoj stary widok to prawdopodobnie Collotype półmatowym lakierowanym wykonczeniem (nie zdjęcie!) Wklejony do mocnej karty. Bylo to dosyc popularne wykonywanie pocztowek w połowie lat 1890-tych, a zwłaszcza robione w wielkiej liczbie przez firme Römmler & Jonas z Dresden, jako "widoki na pamiątke". Ta karta ponoc nie wygląda na produkcje firmy Römmler & Jonas.
Mam nadzieje ze to ci troche pomoze tylko nie pytaj jak zdobylem te informacje :brake:

Mirekaszub 

Wysłany: Pon Wrz 09, 2013 2:56 pm   

Dziękuję :)
www.drtrenkler.eu

Zbych 
Wonneberger

Wysłany: Pon Wrz 09, 2013 7:56 pm   

Adamdownunder napisał/a:
Fotograf "Kuhn" jest mi nieznany. Nie koniecznie mosial pochodzić z gdańskiego obszaru.

Dla przypomnienia:
MAG napisał/a:
Na Neu Katholischer Kirchhof miejsce wiecznego spoczynku znalazły takie osobistości jak słynny fotograf gdański Rudolf Theodor Kuhn (*13.VIII.1842 †20.XII.1900)...

Obelisk rodziny Kuhnów

Neu Katholischer Kirchhof znajdował się na Nowych Ogrodach, a obelisk rodzinny świadczy o ścisłym związku z Gdańskiem.
Cytat pochodzi ze strony Muzeum Archeologicznego w Gdańsku → badania archeologiczne → badania pracowni gdańskiej Muzeum Archeologicznego → BADANIA PRZY ULICY STRZELECKIEJ W GDAŃSKU.

Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Pon Wrz 09, 2013 9:24 pm   

No to wspaniale, ze z Gdanska i tez dziekuje

Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Czw Wrz 19, 2013 7:54 am   

Rudolf Theodor Kuhn miał własny zakład fotografii i światłodruku otworzył początkowo przy Langgasse 15 w dawnym zakładzie Richarda Adalberta Ballerstädta, następnie przeniósł sie na An der Reitbahn 5 (ul. Bogusławskiego).
Wdowa po fotografie Rudolf Theodor Kuhn kontynuowała biznes do końca I Wojny Światowej. W handlowej książce adresowej z 1903 roku można ciągle znaleźć firme Kuhna bez żadnych informacji, że był martwy bo załkad prawdopodobnie nadal prowadziła jego wdowa na ulicy Reitbahn ale juz pod numerem 7 w Gdańsku.
Pod tym samym adresem jest również wymieniony Joseph Kuhn. Najprawdopodobniej ktos z rodziny. Prowadził on z tego samego adresu sklep/hurtownię wina.

Kuhn reklama.jpg
Plik ściągnięto 12928 raz(y) 20,33 KB

Adamdownunder 
Adam K

Wysłany: Nie Wrz 22, 2013 12:57 pm   

Znalazłem kilka chyba orginalnych zdjec R. Th. Kuhn na eBay do sprzedania . Drogo ale ładne, tak czy inaczej warto zobaczyc :wink:
http://www.ebay.de/itm/39...984.m1436.l2649

Odpowiedz do tematu