Wydaje mi się, że tak. W oddali widać chyba wzgórza morenowe. Pamiętam jak na pczątku lat 70-tych lądowały tam jeszcze samoloty.
A w połowie 70-tych, na końcu pasa starowego, w okolicy Zielonej drogi były ułożone tory kolejowe, po których jeździły jakieś pociągi towarowe. Czy ktoś wie coś o tej tymczasowej linii? Jeszcze w 1978 r. można było wejść do stojących tam wagonów (co też z kolegami chętnie czyniliśmy).
To musiała być jakaś linia techniczna, może miało to coś wspólnego z fabryką domów, która znajdowała się na pograniczu Przymorza i Zaspy.
Już gdzieś wcześniej to zdjęcie widziałem, to jest chyba koniec lat 40-tych. A wtedy wszystko było możliwe. Zresztą w tamtym okresie takich 100% pasażerskich lotnisk nie było.
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 10:43 am Tory na Przymorzu
Sabaoth napisał/a:
A w połowie 70-tych, na końcu pasa starowego, w okolicy Zielonej drogi były ułożone tory kolejowe, po których jeździły jakieś pociągi towarowe. Czy ktoś wie coś o tej tymczasowej linii? Jeszcze w 1978 r. można było wejść do stojących tam wagonów (co też z kolegami chętnie czyniliśmy).
Czy to aby nie były wąskie tory? Bo w jezdni na jednym ze skrzyzowań "zielonej" drogi jest wtopiony w asfalt kilkumetrowy odcinek takiego toru. Wedle mojej wiedzy nie było tam żadnej linii, a tor jest jak byk. Czyli musiał słuzyć wyłącznie jakiemus przedsięwzięciu, np. cagielnia, cukrownia, budowa, torfowisko. Z tych mozliwości w tym miejscu to chyba tylko cegielnia lub jakas budowa mogłaby być prawdopodobna chyba...
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 10:51 am Re: Tory na Przymorzu
Zoppoter napisał/a:
Sabaoth napisał/a:
Czy to aby nie były wąskie tory? Bo w jezdni na jednym ze skrzyzowań "zielonej" drogi jest wtopiony w asfalt kilkumetrowy odcinek takiego toru. Wedle mojej wiedzy nie było tam żadnej linii, a tor jest jak byk. Czyli musiał słuzyć wyłącznie jakiemus przedsięwzięciu, np. cagielnia, cukrownia, budowa, torfowisko. Z tych mozliwości w tym miejscu to chyba tylko cegielnia lub jakas budowa mogłaby być prawdopodobna chyba...
Ja też właziłem do tych wagoników. Chyba faktycznie tory były węższe niż "normalne". Myślę że to była linia techniczna związana z powstawaniem blokowiska na Zaspie.
Wysłany: Pon Cze 21, 2004 10:58 am Re: Tory na Przymorzu
pumeks napisał/a:
Ja też właziłem do tych wagoników. Chyba faktycznie tory były węższe niż "normalne". Myślę że to była linia techniczna związana z powstawaniem blokowiska na Zaspie.
No to przypomnijcie sobie czy do wagonów było łatwo sie wgramolić, czy wymagało to wspinaczki. Byliście chłopcami w wieku szkolnym, dla takiego chłopca wejście do normalnotorowego wagonu z poziomu ziemi to spory wysiłek nawet gdy wchodzi na stopień. Do wąskotorowego sie wchodzi jak do tramwaju...
No to przypomnijcie sobie czy do wagonów było łatwo sie wgramolić, czy wymagało to wspinaczki. Byliście chłopcami w wieku szkolnym, dla takiego chłopca wejście do normalnotorowego wagonu z poziomu ziemi to spory wysiłek nawet gdy wchodzi na stopień. Do wąskotorowego sie wchodzi jak do tramwaju...
Trudno było... na pewno trudniej niż do tramwaju, bo to były takie wywrotki które się wysypywały na boki
Bylem wtedy zdecydowanie mniejszy niz teraz, tak wiec trudno mi oceniac po latach. Ale to byla chyba waskotorowka. Na pasie startowym tory byly ulozone bez zadnej podsypki i przygotowania, czyli byly tymczasowe. Ale nie wydaje mi sie, ze byly one zwiazane z budowa Zaspy. W tym okresie budowano ul. Startowa i Pilotow, a tory byly duzo blizej morza. Za to niedaleko byla fabryka domow z wielkiej plyty, moze dowozono do niej tymi pociagami piasek?
"Fabryka domów" była właśnie po to, by budować Zaspę. W 1978 r. budowano już tzw. "osiedle C" - ulice Ciołkowskiego, Drzewieckiego, Leszczyńskich. Żwirki i Wigury nieco wcześniej, a "osiedle A" - Startową, Pilotów - chyba już około 1975 r. Może i te wagoniki woziły piasek, ale jakoś nie wydaje mi się, żeby na terenie Zaspy prowadzono eksploatację piachów albo żwirów.
Witam,
W latach 1973-80 mieszkalem przy ulicy Opolskiej na Przymorzu. Moj blok byl jednym z ostatnich stojacych na granicy z lotniskiem. Gdy sie tam wprowadzilismy lotnisko bylo jeszcze czynne i czesto stojac na balkonie obserwowalem startujace i ladujace samoloty.
Tory kolejki waskotorowej biegly skrajem terenu lotniska, rownolegle do pasa startowego, z rejonu Zielonej Drogi, gdzie, o ile pamietam, miescil sie sklad materialow budowlanych i betonowych segmentow wielkoplytowych. Zaopatrywano stamtad pierwszy etap budowy osiedla Zaspa, czyli okolice obecnej ulicy Pilotow. Linia kolejki oddalona byla zaledwie o kilkadziesiat krokow od szkoly podst. nr 80, ktorej bylem uczniem. Pociagi z materialami nie jezdzily zbyt czesto i po lekcjach czasami bawilismy sie drezyna pozostawiona przez robotnikow.
Potem lotnisko zlikwidowano, pozostawiaja w okolicy malego hangaru, nie wiedziec czemu, kilka (4-5) samolotow nalezacych do Aeroklubu Gdanskiego. Byly to dwuplatowe Antki, ktore dawniej, co niedziela widzialem na niebie, w czasie treningu skoczkow spadochronowych. Staly tak sobie z tydzien, potem ktos wlamal sie do srodka i zaczelo sie. W przeciagu niedlugiego czasu samoloty rozpruto ogolacajac je doslownie do golego szkieletu. Ten sam smutny los spotkal rowniez pozostale budynki i wyposazenie portu lotniczego. Ludzie niszczyli wszystko jakby mscili sie za jakies blizej nieokreslone krzywdy.
Gdy zaczal sie drugi etap budowy osiedla, waskotorowaka przestala jezdzic, tory, oczywiscie pozostawione swojemu losowi niszczaly sobie, a plyte lotniska zryto glebokimi wykopami. Okazalo sie wtedy, iz jest to teren kryjacy wiele pamiatek z przeszlosci i to nie tylko (choc w najwiekszych iloscia) z okresu ostatniej wojny. Zdazalo nam sie znajdowac tam przedmioty, podobne do tych, ktore widywalismy w muzeach podczas na szkolnych wycieczek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum