Witam
Zmywając naczynia natrafiłem pod spodem jednego z używanych przeze mnie talerzy na... no właśnie - co to jest? W każdym razie wydaje się, że talerz ów ma co nieco wspólnego z Gdańskiem... Może ktoś z Was mógłby mi coś więcej powiedzieć o, ekhm, proweniencji tegoż naczynia? He he - a może ktoś domyśli się nawet, cóż to za uzbrojenie widnieje w znaku na spodzie talerza?
Dla ułatwienia (?) dodam, że obok znaku, który widać na zdjęciach, jest tam jeszcze charakterystyczny "wycisk": litera "Ć" w delcie i podpis: "ĆMIELÓW P".
(fragment widać na jednej z fotek)
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin (II)
============================
Z dwóch kaczorów wybieram Donalda
Ta skorupa nie pochodzi co prawda z Gdańskiej fabryki, ale identyczne były w wielu Gdańskich domach. U nas była, u babci Edith była ( u jej sąsiadów też, pytałam). Ten egzemplarz został wyłudzony od mojej sąsiadki (jej przodkowie "zastali" skorupę w 45). Nasza pokrywka nie wytrzymała proby czasu. Poddała sie po 70 latach ;-)
A ja znowu mam skorupe i wykorzystuję ją zgodnie z przeznaczeniem :-)
Na jarmarku widzialam podobną z rolmopsem, ale była bardzo droga.
Leopold Czamański (Icek Lemel) produkował te cuda w latach trzydziestych XX wieku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum