Wysłany: Pią Lip 14, 2006 12:50 am Dawne piosenki gdańskie -- czy ktoś zna takowe??
Witajcie,
jest jedna sprawa, która mnie BARDZO, BARDZO nurtuje...
A mianowicie, czy były kiedyś gdańskie piosenki (obojętnie, czy polskie, czy niemieckie -- interesują mnie jedne i drugie)? Jakiś folklor miejski, w rodzaju warszawskiego czy lwowskiego?? Jeśli tak, to czy ktoś zna teksty?? Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć jakieś śpiewniki (jeśli takie kiedykolwiek i gdziekolwiek wyszły?? Nigdy na nic takiego nie trafiłem, niestety... Ale jestem dobrej myśli, bo jakoś mi się nie chce wierzyć, żeby gdańscy bówkowie (Danziger Bowken) nie śpiewali:) A było ich sporo w dawnym Gdańsku, z tego co wiem... Przecież do ich stylu życia gitara, akordeon czy skrzypce pasują idealnie...
Macie jakiekolwiek informacje?? Jeśli tak, to będę BARDZO, BARDZO wdzięczny... Myślę, że w obecnych czasach wskrzeszania rozmaitych tradycji i zwyczajów warto byłoby odświeżyć i te...
Pamietam, że kilka piosenek przytoczył i zacytował Bruno Zwarra we "Wspomnieniach gdańskiego bówki". Były to piosenki z okresu XX lecia międzywojennego (tzn wtedy je zapamiętał, bo tradycję miały zapewne dłuższą:).
Pozdr.
Hymn (o ile można go uznać za piosenkę ) możesz posłuchać na mojej stronie. W różnych DH pojawiały się przedwojenne gdańskie piosenki, razem z zapisem nutowym. Jak znajdę trochę czasu to poskanuję i wrzucę.
Osoby o uzdolnieniach muzycznych mogą sobieściągnąć kilka gdańskich piosenek.
Niestety, ja takowych nie posiadam:( Tzn. umiem grac na gitarze, ale chwytami, a na nutach kiepsko sie znam:(( Ale jest w koncu sporo uzdolnionych muzykow, rowniez amatorow... Moze na Forum znajdzie sie jakis chetny/chetna?
Cytat:
Może udałoby się zorganizować Festiwal Gdańskiej Muzyki Dawnej
A to jest kapitalny pomysl. A spiewnik nalezaloby umiescic na jakims sajcie, aby byl odtad dostepny dla wszystkich. Folklor gdański *trzeba* wskrzesic!! Dzieki Grzesiukowi, Staśkowi Wielankowi, Orkiestrze z Chmielnej i paru innym wybitnym Warszawiakom przetrwał folklor warszawski... Folklor gdański może odżyć dzięki nam:) i paru uzdolnionym muzykom
Cytat:
Teksty wraz z zapisem nutowym zeskanowałem i żeby nie zaśmiecać Forum wrzuciłem na mój serwer, można je ściągnąć w postaci plików jpg:
DH to Danziger Hauskalender, chociaż w pewnym okresie wychodził równolegle kalendarz nazywany Danziger Heimat, po kilku latach oba pisma połączyły się tworząc Danziger Haus und Heimatkalender, by później powrócić do nazwy Danziger Hauskalender. Mam nadzieję, że wyjaśniłem ten skrót jasno
DH to Danziger Hauskalender, chociaż w pewnym okresie wychodził równolegle kalendarz nazywany Danziger Heimat, po kilku latach oba pisma połączyły się tworząc Danziger Haus und Heimatkalender, by później powrócić do nazwy Danziger Hauskalender. Mam nadzieję, że wyjaśniłem ten skrót jasno
Dzięki:) Niestety, nie znam takich skrótów, bo jestem z nowogdańszczan... Urodziłem się w Gdańsku, ale moi rodzice pochodzą z Wileńszczyzny:) Trochę się luda stamtąd przeniosło do grodu nad Motławą:)
[/b]
DH (w albumach Tuska występujący pod pseudonimem "zbiory prywatne" ) jest jak najbardziej współczesnym periodykiem. Pierwszy rocznik wydany został w 1949, najnowszy pochodzi z 2006 r. DH jest źródłem wielu interesujących zdjęć i informacji o przdwojennym Gdańsku.
DH (w albumach Tuska występujący pod pseudonimem "zbiory prywatne" ) jest jak najbardziej współczesnym periodykiem. Pierwszy rocznik wydany został w 1949, najnowszy pochodzi z 2006 r. DH jest źródłem wielu interesujących zdjęć i informacji o przdwojennym Gdańsku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum