Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Dawne piosenki gdańskie -- czy ktoś zna takowe??
Autor Wiadomość
Critto 

Wysłany: Pią Lip 14, 2006 12:50 am   Dawne piosenki gdańskie -- czy ktoś zna takowe??

Witajcie,
jest jedna sprawa, która mnie BARDZO, BARDZO nurtuje...
A mianowicie, czy były kiedyś gdańskie piosenki (obojętnie, czy polskie, czy niemieckie -- interesują mnie jedne i drugie)? Jakiś folklor miejski, w rodzaju warszawskiego czy lwowskiego?? Jeśli tak, to czy ktoś zna teksty?? Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć jakieś śpiewniki (jeśli takie kiedykolwiek i gdziekolwiek wyszły?? Nigdy na nic takiego nie trafiłem, niestety... Ale jestem dobrej myśli, bo jakoś mi się nie chce wierzyć, żeby gdańscy bówkowie (Danziger Bowken) nie śpiewali:) A było ich sporo w dawnym Gdańsku, z tego co wiem... Przecież do ich stylu życia gitara, akordeon czy skrzypce pasują idealnie...
Macie jakiekolwiek informacje?? Jeśli tak, to będę BARDZO, BARDZO wdzięczny... Myślę, że w obecnych czasach wskrzeszania rozmaitych tradycji i zwyczajów warto byłoby odświeżyć i te...

Pozdrawiam Gorąco,
Krzysiek

syrenka 

Wysłany: Pią Lip 14, 2006 1:17 am   

Pamietam, że kilka piosenek przytoczył i zacytował Bruno Zwarra we "Wspomnieniach gdańskiego bówki". Były to piosenki z okresu XX lecia międzywojennego (tzn wtedy je zapamiętał, bo tradycję miały zapewne dłuższą:).
Pozdr.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Lip 14, 2006 10:32 am   

Hymn (o ile można go uznać za piosenkę :hihi: ) możesz posłuchać na mojej stronie. W różnych DH pojawiały się przedwojenne gdańskie piosenki, razem z zapisem nutowym. Jak znajdę trochę czasu to poskanuję i wrzucę.

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Lip 14, 2006 12:54 pm   

Osoby o uzdolnieniach muzycznych mogą sobieściągnąć kilka gdańskich piosenek. Może udałoby się zorganizować Festiwal Gdańskiej Muzyki Dawnej :hihi:

Teksty wraz z zapisem nutowym zeskanowałem i żeby nie zaśmiecać Forum wrzuciłem na mój serwer, można je ściągnąć w postaci plików jpg:

Wenn ich an Danzig denke
Tanzlied + dwie inne piosenki
Strassenrufe
Fischers Wiegenlied
O Danzig, du mein Danzig! cz. 1
O Danzig, du mein Danzig! cz. 2

Pliki ważą po kilkaset kB.

763.jpg
Plik ściągnięto 10524 raz(y) 36,75 KB

Critto 

Wysłany: Sob Lip 15, 2006 12:01 am   

Sabaoth napisał/a:
Hymn (o ile można go uznać za piosenkę :hihi: ) możesz posłuchać na mojej stronie.

Całkiem fajny:) Oprócz tej trzeciej zwrotki, rzecz jasna.. ;>

Cytat:

W różnych DH pojawiały się przedwojenne gdańskie piosenki,

DH? Nie rozumiem...

[/quote]
razem z zapisem nutowym. Jak znajdę trochę czasu to poskanuję i wrzucę.[/quote]

Bede bardzo wdzieczny:) Szczegolnie ciekawia mnie piosenki gdanskich bówków oraz związki piosenki gdańskiej i kaszubskiej...

Pozdrawiam,
Krzysiek

Critto 

Wysłany: Sob Lip 15, 2006 12:04 am   

Sabaoth napisał/a:
Osoby o uzdolnieniach muzycznych mogą sobieściągnąć kilka gdańskich piosenek.

Niestety, ja takowych nie posiadam:( Tzn. umiem grac na gitarze, ale chwytami, a na nutach kiepsko sie znam:(( Ale jest w koncu sporo uzdolnionych muzykow, rowniez amatorow... Moze na Forum znajdzie sie jakis chetny/chetna?

Cytat:

Może udałoby się zorganizować Festiwal Gdańskiej Muzyki Dawnej :hihi:

A to jest kapitalny pomysl. A spiewnik nalezaloby umiescic na jakims sajcie, aby byl odtad dostepny dla wszystkich. Folklor gdański *trzeba* wskrzesic!! Dzieki Grzesiukowi, Staśkowi Wielankowi, Orkiestrze z Chmielnej i paru innym wybitnym Warszawiakom przetrwał folklor warszawski... Folklor gdański może odżyć dzięki nam:) i paru uzdolnionym muzykom :)

Cytat:

Teksty wraz z zapisem nutowym zeskanowałem i żeby nie zaśmiecać Forum wrzuciłem na mój serwer, można je ściągnąć w postaci plików jpg:

Super. Dzięki:)

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sob Lip 15, 2006 12:17 am   

DH to Danziger Hauskalender, chociaż w pewnym okresie wychodził równolegle kalendarz nazywany Danziger Heimat, po kilku latach oba pisma połączyły się tworząc Danziger Haus und Heimatkalender, by później powrócić do nazwy Danziger Hauskalender. Mam nadzieję, że wyjaśniłem ten skrót jasno :^^

Critto 

Wysłany: Sob Lip 15, 2006 12:45 am   

Sabaoth napisał/a:
DH to Danziger Hauskalender, chociaż w pewnym okresie wychodził równolegle kalendarz nazywany Danziger Heimat, po kilku latach oba pisma połączyły się tworząc Danziger Haus und Heimatkalender, by później powrócić do nazwy Danziger Hauskalender. Mam nadzieję, że wyjaśniłem ten skrót jasno :^^

Dzięki:) Niestety, nie znam takich skrótów, bo jestem z nowogdańszczan... Urodziłem się w Gdańsku, ale moi rodzice pochodzą z Wileńszczyzny:) Trochę się luda stamtąd przeniosło do grodu nad Motławą:)
[/b]

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sob Lip 15, 2006 11:12 am   

DH (w albumach Tuska występujący pod pseudonimem "zbiory prywatne" :hihi: ) jest jak najbardziej współczesnym periodykiem. Pierwszy rocznik wydany został w 1949, najnowszy pochodzi z 2006 r. DH jest źródłem wielu interesujących zdjęć i informacji o przdwojennym Gdańsku.

Critto 

Wysłany: Sob Lip 15, 2006 2:31 pm   

Sabaoth napisał/a:
DH (w albumach Tuska występujący pod pseudonimem "zbiory prywatne" :hihi: ) jest jak najbardziej współczesnym periodykiem. Pierwszy rocznik wydany został w 1949, najnowszy pochodzi z 2006 r. DH jest źródłem wielu interesujących zdjęć i informacji o przdwojennym Gdańsku.

bardzo ciekawe:) Gdzie mozna takowy nabyc?

Pozdrawiam,
Krzysiek

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sob Lip 15, 2006 3:01 pm   

DH wydawany jest w Niemczech, najlepszym źródłem starych numerów jest niemiecki e-bay.

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Sob Lip 15, 2006 4:01 pm   

Można też kupić w Bówce nad Motławą. Tyle, że dość drogo.

Odpowiedz do tematu