Wysłany: Wto Maj 11, 2004 3:24 pm Most Rębowski czy Most Krosna?
Jak się nazywa most na Raduni łączący Rybaki Górne z Krosną?
Nie mam żadnych planów nowych czy starych gdzie widniałaby jego nazwa, poza aktualnum planem Śródmieścia 1:6000,który był dołączony do nowego wydania ksiązki Andrzeja Januszajtisa "Z uśmiechem przez Gdańsk". Z resztą jest to najlepszy aktualny plan Śródmieścia jaki widziałem. Na tym planie most ma nazwę Rębowski.
Pytam, ponieważ most ten został ostatnio wyremontowany, a na barierce widnieje tabliczka z napisem: Most Krosna
Wysłany: Wto Maj 11, 2004 6:27 pm Re: Most Rębowski czy Most Krosna?
Pietrucha napisał/a:
Na tym planie most ma nazwę Rębowski.
Bo pan Januszajtis lubi mieć własne zdanie, które bardzo często jest inne niż zdanie tych, którzy akurat rządzą w Mieście
Pietrucha napisał/a:
a na barierce widnieje tabliczka z napisem: Most Krosna
Mam wrażenie, że w sumie to jest to samo - chodzi o to, że ulica "Krosna" nazywała się Rammbaum, co niektórzy uważają za zniemczoną wersję słowiańskiej nazwy "Rębowo". Najwyraźniej AJ woli nawiązywać do tej (domniemanej) pierwotnej postaci nazwy.
Dobre, bo dawniej tu nie było podpisu. A teraz ktoś go wstawił. Ponieważ dolne zdjęcie to niewątpliwie Eimermacherhof, wygląda na to, że na górnym jest Rammbaum. To by w zasadzie wyjaśniało zagadkę zdjęcia z innego wątku Nad Radunią - gdzie to było?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum