Mam cholerne zaległości - 1300 postów do czytania - kiedy ja to przejrzę? Ale muszę się podzielić świeżutkim - z przedwczoraj - odkryciem. Idąc raniutko ul. Ogarną, jak zawsze kiedy tamtędy przechodzę, powgapiałem się w fasadę wiadomej kamienicy neogotyckiej 27/28. I doznałem olśnienia - zobaczyłem prawie jak na dłoni napis WARSZAWSKI BANK ..................... (litera K jest niemal dokładnie pośrodku elewacji, więc było jeszcze miejsce na długie słowo).
Jakby tego było mało, tego samego dnia czystym przypadkiem !!! wpadły mi w ręce pewne stare dokumenty na temat tejże kamienicy. I dowiedziałem się, że 18 listopada 1922 właścicielka, pani Philippine Abrahamsohn, wynajęła pomieszczenia w kamienicy bankowi „Warschauer Union-Bank” (w dokumentach niemieckich również jako Warunion GmbH). Na początku 1923 nastąpiła adaptacja budynku na potrzeby banku. Prawdopodobnie placówka istniała krótko i w 1927 już jej tam nie było.
Następnie ustaliłem, że polska nazwa tego banku to Warszawski Bank Zjednoczony SA. Tu jest drobny problem, bo na elewacji można zlokalizować kilka liter ze słowa "Zjednoczony" ale po "Y" jest miejsce już tylko na jedną literę - ale może były to np. literki SA napisane jedna nad drugą, a może nawet GmbH napisane w dwóch albo i w czterech rzędach.
W każdym razie, Mikołaju, w nowej wersji strony będziesz musiał umieścić ten napis w kategorii "napisy w języku polskim".
„Warschauer Union-Bank” (w dokumentach niemieckich również jako Warunion GmbH). (...) Następnie ustaliłem, że polska nazwa tego banku to Warszawski Bank Zjednoczony SA. Tu jest drobny problem, bo na elewacji można zlokalizować kilka liter ze słowa "Zjednoczony" ale po "Y" jest miejsce już tylko na jedną literę - ale może były to np. literki SA napisane jedna nad drugą, a może nawet GmbH napisane w dwóch albo i w czterech rzędach.
.
Byc moze to zupełnie bez znaczenia, ale niemieckie GmbH i polskie SA, to nie to samo. GmbH = Sp. z o.o., a AG = SA.
A czy na szyldzie musiało byc SA albo GmbH? Teraz banki nie wieszają tych "końcówek" tylko samą nazwę
No, różnie z tym bywa - z moich obserwacji wynika, że bardzo często to S.A. się jednak pojawia.
BTW - Pamiętam jak będąc kiedyś w Gdyni przez ułamek sekundy nieco się zdezorientowałem co do swego "położenia" widząc na fasadzie banku napis "Bank Handlowy w Warszawie S.A."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum