Witam, czy ktos może wie, kiedy powstał peron Sopot Wyścigi? Poniższa mapa sugeruje, że jeszcze przed wojną, ale wydaje mi sie to mało prawdopodobne, a jeśli tak to pytanie jak sie wtedy nazywała ta stacja? Czyżby Schmierau (Świemirowo)? Może ktoś posiada jakies archiwalne zdjęcia z okolicy stacji?
Plan jest z lat 20-tych i jak widac przystanek już wtedy był, nazywał się Schmierau. Na planie z roku 1936 widać wybudowany wiadukt ul. Jana z Kolna (Heinrichs Allee). Przystanek znajdował się po "gdańskiej" stronie wiaduktu. Na współczesnym planie zaznaczyłem na czerwono przedwojenną lokalizację przystanku.
No dobra, czyli zakładając ze peron istniał już w latach 20 to wnioskuję, ze poniższe zdjęcie trybuny zostało wykonane właśnie z peronu, albo przynajmniej z miejsca gdzie się on wtedy znajdował (bo zdjęcie jest z ok. 1910r). Pozostaje jeszcze nazwa stacji: na planie z ok. 1913 r stacja oznaczona jest jako Rennplatz = Tor Wyścigów - czyli tak jak obecnie. Zastanawia mnie jednak dlaczego na licznych mapach z okresu lat 20-30 peron wogóle nie jest zaznaczony a stacja Sopotu Głównego czy Oliwy - jest? Poza tym, na znanym chyba wszystkim zdjęciu Sopotu z ok. 1934 r. peronu tez trudno się doszukać http://www.dawnysopot.pl/mapa/index.php No chyba ze jako takiego peronu nie było - może było to zwykłe klepisko przy którym pociąg się zatrzymywał albo i nie - może zatrzymywał się sporadycznie, tylko w sezonie gonitw czy innych imprez – np. wyścigu strusiów Myślę że dobrym dowodem byłby jakiś rozkład jazdy pociągów z tego okresu – jeśli stacja była „pełnoprawną” to na pewno była ujęta w rozkładzie. Byłaby też jej nazwa. Może jak powstawała stacja Żabianki to wtedy przesunęli nasz peron w kierunku centrum, żeby owe stacje nie były za blisko ;) Chociaż peron Kanianki to chyba dużo późniejsze czasy…
fota o szerokości 1600 piksów to stanowczo za dużo (trybuny.jpg) pozwoliłam sobie ją zmniejszyć, i z obowiązku moderskiego zwacam się z uprzejmą prośbą o wiadomo co na przyszłość
Myślę, że nie zawsze peron wymieniano na mapach gdyż był to tylko Haltstation a nie Bahnhof.
Więc teoria co do zwykłego klepiska w pierwszej fazie istnienia "przystanku" Wyścigi może być bardzo prawdopodobna.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Spośród wielu zdjęć z zawodów znalazłem u siebie trzy ciekawsze, przedstawiające trybuny i punkt przyjmowania zakładów (Renneplatz3.jpg). Na żadnym zdjęciu nie widać przystanku kolejowego ani nawet kawałka torów.
Były tam dwa obiekty: stalowa kładka dla pieszych nad torami z 1907 roku i przystanek osobowy (haltestelle) Zoppot-Rennplatz. W 1907 roku na tej linii przebudowano wiele skrzyżowań z drogami na dwupoziomowe, m. in. pierwszy wiadukt Świętojański w Gdyni i wiadukt w Kamiennym Potoku oraz właśnie kładkę przy sopockich wyścigach. Przystanek Rennplatz nie był wykazywany w rozkładach jazdy i używany był zapewne okazjonalnie. Składał się z dwóch jednokrawędziowych peronów, z prowizorycznymi drewnianymi ściankami. Czy był uruchomiony jednocześnie z kładką - nie wiem.
Kładka znajdowała się w odległości 377 m od obecnego wiaduktu na ul. Jana z Kolna, oś przystanku 267 m od wiaduktu - oczywiście w stronę Gdańska.
Jestem w szoku! Nie spodziewałem sie aż tak wyczerpującej odpowiedzi ;) Aż szkoda ze w takim układzie temat został już wyczerpany ;) Żałuje tylko ze nie zachowało się zadne zdjęcie peronu albo kładki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum