Wysłany: Nie Maj 09, 2004 1:14 pm Piwo z gdańskich browarów
Tekst autorstwa Piotra Semków pod takim właśnie tytułem ukazał się w 6 i ostanim numerze kwartalnika "Był sobie Gdańsk". Pamietam, że podczas spaceru po Nowym Porcie rozmawialiśmy o tamtejszym browarze. Oto co można o nim przeczytać:
"Innym znanym gdańskim przedsiębiorstwem był Export und Lagerbier Brauerei Richard Fischer, który mieścił się w Nowym Porcie przy Weichselstrasse 2. Browar ten miał zdolność produkcyjną rzędu 50 000 hektolitrów rocznie. Powstał na bazie przedsiębiorstwa eksportu piwa należącego do rodziny Fischer. Zakład zatrudniał ok. 60 pracowników, część jego produkcji eksportowano do krajów skandynawskich. Konkurował aż do końca wojny z danziger Aktien Bierbrauerei"
Innym znanym gdańskim przedsiębiorstwem był Export und Lagerbier Brauerei Richard Fischer, który mieścił się w Nowym Porcie przy Weichselstrasse 2.
Weichselstrasse 2... Starowiślna 2... Czyżby był to obecny teren CPN, gdzie w pięknych planach rozwojowych miasta ma powstać park??? Wspierając dawne tradycje winien tam więc powstać przynajmniej jakiś punkt poboru piwa. :zdrowko:
Tam ma powstać akademia od internetu, czy cóś, z widokiem na Twierdzę. Takie pudełkowate paskudztwo - ale się już tam nie będę czepiał... Szkoła widocznie też nie może wyglądać jak dom...
Prostuję sama siebie. : Browar nie mógł znajdować na posądzanym przeze mnie terenie CPN, jako że własnie tam znajdowaly się zbiorniki naftowe i odbywały się przeładunki produktów naftowych. A więc do licha, gdzie był nr. 2 na Weichselstrasse a tym samym rzeczony browar ? :-:
A więc do licha, gdzie był nr. 2 na Weichselstrasse a tym samym rzeczony browar ? :-:
Pętelko, kiedyś (do wojny) ulica Starowiślna ciągnęła się aż do Zakrętu Pięciu Gwizdków. Jeżeli numeracja domów zaczynała się od tej właśnie strony, to być może, że browar znajdował się na terenie dzisiejszej Baltony ?
Jeżeli numeracja domów zaczynała się od tej właśnie strony, to być może, że browar znajdował się na terenie dzisiejszej Baltony ?
Wygląda Marku, że masz racje, bo np. Mała Karczma Balastowa znajdowała się pod nr 13. A czy ten stary magazyn przy straży nie może stanowić pozostałości po browarze? Może byś tam przy okazji przeskoczył przez płot i obejrzał dokładniej?
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
Może byś tam przy okazji przeskoczył przez płot i obejrzał dokładniej?
Przeskoczył - to mocno powiedziane. Raz przełaziłem przez niego (jak szedłem pstrykać obrotnicę) Śmiechu było co niemiara, ale jakoś się przetoczyłem. Będąc takim grubasem, to nie łatwa sprawa. Gorzej było z wyjściem. Dopiero kolega przyniósł mi deskę po której udało mi się wygramolić, ale zdjęcia miałem. Stary magazyn oczywiście obejrzę, ale tym razem poszukam jakiejś dziury w płocie. Chociaż, - nie próbowałem jeszcze skoku o tyczce, tyle, że za płotem musieliby czekać na mnie z karetką...
Ostatnio zmieniony przez Marek Z Sob Maj 22, 2004 4:53 am, w całości zmieniany 1 raz
Stary magazyn oczywiście obejrzę, ale tym razem poszukam jakiejś dziury w płocie. Chociaż, - nie próbowałem jeszcze skoku o tyczce, tyle, że za płotem musieliby czekać na mnie z karetką...
Marku, liczę na Ciebie. A w razie czego to dzwoń - przylece na pomoc.
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
No dobra - już więcej nie będę męczyć Was próbami zlokalizowania browaru.
Dzięki Markowi Z/jego kolegom/książce pożyczonej od niego - wiem już wszystko (albo prawie wszystko).
I tylko muszę wybrać się i 'poniuchać' w terenie, bo podobno do dzisiaj (a na pewno do końca lat 90-tych) miały zachować się się piwnice służące do leżakowania piwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum