Wysłany: Nie Maj 09, 2004 12:52 pm Różności gdańskie
Jest wiele ciekawostek z codziennego życia przedwojennego (i nie tylko) Gdańska, wieszaki (ja na takim z Rekleidungshaus zum "Rekord-Schlager" Danzig, Breitegasse 113 wieszam moją kurtkę), które może kiedyś obfotografuję i podeślę tutaj, bilety, reklamy itp.
Poniżej bilet na parowiec, Fahrschein Neufahrwasser - Weichselmünde.
Dołączam się również z GDAŃSKIMI różnościami
załączam rachunek ze sklepu Otto Plinz'a przy obecnej ul.Św.Ducha oraz skanik
jednego z posiadanych przeze mnie podręczników dla ,,młodziaków'' wydanego
przez gdańską oficynę.Czy ktoś z was posiada również w swych zbiorach podręczniki gdańskie?
Dostałem skan kserokopii świadectwa urodzenia pani Sokolower z 1937 r. Nic specjalnego, ale jakby ktoś chciał w większej rozdzielczości to wyślę na maila.
Czy mógłbyś podać adres piwniarni Pula Otto Krausego (adres jest troszeczke niewyraźny). A może znacie inne adresy do innych piwniarni lub składów piwnych. Z wielką chęcią również zobaczę skany reklam od owych przybytków.
Skany reklam z przewodnika po G-S-G i Półwyspie Helskim z 1947 r. Książeczka należała do mojego ojca, w końcu ją wycyganiłam. Dużo tego jest, ale myślę, że warto to zamieścić. W 1947 r. jeszcze istniała prywatna inicjatywa, knajpy z dansingami, kobitki szyły sobie futra...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum