Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Szkoła na Kartuskiej w Gdańsku
Autor Wiadomość
yama 

Wysłany: Sob Sty 21, 2006 8:33 am   Szkoła na Kartuskiej w Gdańsku

Witam

Poszukuje informacji, starych zdjęć a także wszystkiego co dotyczących zabudowań przy ul. Kartuskiej w Gdańsku gdzie kiedyś mieściła się szkółka ZOMO. Z tego co mi wiadomo po wojnie mieściła się tam szkoła czy gimnazjum nr 12. Obecnie funkcjonuje tam II Społeczne Gimnazjum. Byłbym wdzięczny za wszystkie informację, stare zdjęcia ciekawe historie związane z tym miejscem. Może ktoś pomorze w ustaleniu absolwentów o ile gdzieś takie zestawienia są. Z góry dziękuje.

Gdanszczanin 

Wysłany: Sob Sty 21, 2006 5:37 pm   

Starę zdjecie tego budynku jest miedzyinnymi w nowym albumie "Byl sobie Gdansk " .
Swoja droga to ja jestem absolwentem tej szkoly z tym ze nie ZOMO tylko II Spolecznej Szkoly Podstawowej. A co do ciekawostek to gdzies kiedys slyszalem ze parking byl na b grubej warstwie betonu zeby mogly stac na nim transportery opancerzone , aczkolwiek nie recze za wiarygodnosc tych informacji.
W sumier z racji na to ze spedzilem w tej szkole kilka lat informacje na jej temat mnie rowniez interesuja.

szperacz 
Siedlecki

Wysłany: Nie Sty 22, 2006 7:04 am   

http://www.lo8.gda.pl/glowram.html

To strona VIII LO w Gdańsku gdzie jest historia szkoły i siedzib w których działała od lat czterdziestych do dzisiaj.

A tak na marginesie, to chodziłem jako "siedlecki"do SP 12 zanim przeniosła się tu "osemka".

roland 

Wysłany: Nie Lut 05, 2006 3:06 pm   Szkoła na Kartuskiej

Budynek szkoły został zbudowany na bardzo starych fundamentach. Ostatnio odkryto w piwnicach ślady dawnej kaplicy. Dyrekcja szkoły próbuje poprzez wpisanie budynku do rejestru zabytków. zdobyć środki na prace konserwatorskie. :roll:

Odpowiedz do tematu