Boisko przy ul. Kościerskiej w Oliwie będzie nosić imię Franciszka Mamuszki, zmarłego przed 10 laty trójmiejskiego wychowawcy młodzieży, wybitnego krajoznawcy i autora znakomitych przewodników turystycznych, który w 1967 roku uhonorowany został tytułem Gdańszczanina Roku.
Cytat:
Po mediacjach "Gazety" miasto Gdańsk przekazało klubowi legendarne już boisko przy ul. Kościerskiej i położony przy nim budynek. Przed II wojną światową grała tam drużyna katolickiej młodzieży niemieckiej. Od 1954 roku teren należał jednak do ogrodu zoologicznego i był dzierżawiony klubowi MRKS. Z obiektu korzystali także łucznicy.
Niedługo będzie "Falowiec im. .....", "A1 im. .....", "Tramwaj linii 8 im. .....", "Składowisko odpadów w Szadółkach im. .....", no i może być "Kanał Motławy im. wrangli"
Niedługo będzie "Falowiec im. .....", "A1 im. .....", "Tramwaj linii 8 im. .....", "Składowisko odpadów w Szadółkach im. .....", no i może być "Kanał Motławy im. wrangli"
Falowiec im. tow. Wiesława
A1 im. Marka Pola
Tramwaj linii 8 im. A.Szczyta
Składowisko odpadóww Szadółkach im. tow. Kociołka
rozumiem, że chcesz wykazać nonsensowność przytraczania patronów do wszystkiego i wszystkich (vide molo im. JPII), mimo to zestawianie przy tej okazji gauleitera Alberta i Mamuszki jest nieco szokujące. przynajmniej dla mnie
rozumiem, że chcesz wykazać nonsensowność przytraczania patronów do wszystkiego i wszystkich (vide molo im. JPII), mimo to zestawianie przy tej okazji gauleitera Alberta i Mamuszki jest nieco szokujące. przynajmniej dla mnie
A mamy/mieliśmy gdzieś w okolicy jakieś inne boisko/stadion nazwane imieniem? Stadion F. to było pierwsze skojarzenie...
Różnica, bardzo istotna, polega na tym, że Mamuszka - w przeciwieństwie do Forstera - zapewne nie miał na sumieniu życia ludzkiego. W czasach Forstera trwała akcja wypedzeń Polaków, w czasach Mamuszki wypędzano Niemców. Oczywiście Mamuszka - w przeciwieństwie do Forstera - zapewne nie inicjował tej akcji ani sam (zapewne) nikogo nie wypedził. Jednak nie sądzę, żeby miał cokolwiek przeciwko tej akcji. Zwłaszcza, że podobnie jak wielu innych, zajął mieszkanie takiej wypędzonej rodziny, w Oliwie. Obaj na podstawie starannie dobranych faktów tworzyli propagandy zgodne z własnym widzimisię.
Cele obydwu były podobne: jeden usiłaował na siłę zgermanizować historię i ludzi naszych stron, drugi na siłę polonizował tę historię i tutejszych ludzi. Zestawienie zatem dla mnie az takie szokujące nie było...
dla mnie bzdurne jest nadawanie boisku imenia,
a co do Mamuszki, wybacz Zop, ale uwaga o zajęciu mieszkania po wypędzonej rodzinie jest tak absurdalna, że aż śmieszna...
uważasz, że takie mieszkania powinny stać puste? może jak wyspa spichrzów powinny przestrzegać przed okrucieństwami wojny? a gdyby puste pozostały do naszych czasów proponowałbym urządzić w nich filie Centrum Wypędzonych.
a co do tego, czy zestawienie jest szokujące czy nie - wyobraź sobie, że obaj mieliby stanąć przed sądem i odpowiedzieć za popełnione czyny - dostrzegasz teraz subtelną różnicę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum