W piątym numerze Oblicz historii z tego roku, w artykule poświęconym niemieckiemu więzieniu w Pomiechówku w latach 1941-1945, autor przywołuje postać Otto Brauera, zamieszkałego przed wojną w Gdańsku przy Langhuhrstarsse. Nie potrafię nigdzie odnaleźć współczesnej lokalizacji tej ulicy. Może ktoś wie jak brzmi jej obecna nazwa?
Nie słyszałem o takiej ulicy, prawdopodobnie jest to błąd przy przepisywaniu nazwy pisanej gotykiem. Najbardziej podobne jest to do Langfuhrstrasse, ale o takiej ulicy też nic nie wiem. Może to była Strasse im Langfuhr czyli ulica we Wrzeszczu
W piątym numerze Oblicz historii z tego roku, w artykule poświęconym niemieckiemu więzieniu w Pomiechówku w latach 1941-1945, autor przywołuje postać Otto Brauera, zamieszkałego przed wojną w Gdańsku przy Langhuhrstarsse. Nie potrafię nigdzie odnaleźć współczesnej lokalizacji tej ulicy. Może ktoś wie jak brzmi jej obecna nazwa?
Zapewne chodziło o to, że mieszkał we Wrzeszczu (Langfuhr), no chyba, że Langfuhrerstrasse faktycznie gdzieś w Gdańsku była......
no chyba, że Langfuhrerstrasse faktycznie gdzieś w Gdańsku była......
Właśnie musiałaby byc Langfuhrer-, a nie Langfuhr-strasse. Ja się nie spotkałem z ulicą Langfuhrerstrasse, ale skoro mowa o okresie 1941-45 to niewykluczone, że mogła powstać jakaś nowa ulica na nowym osiedlu, której nie znalazłem na mapie.
Skojarzenia z Wrzeszczem wydają się oczywiste, ale... Dlatego wysłałem maila na adres redakcji z prośbą o przybliżenie tematu. Może okazać się, że autor popełnił pomyłkę edytorską, źródło danych może byc niewiarygodne lub rzecz po prostu nie dotyczy przedwojennego Gdańska. Redaktor zapewnił mnie, że przekaże wiadomość autorowi, więc czekamy na wyjaśnienia.
W trakcie moich badan genealogicznych napotkałem się na ulicę Langfuhr - wydaje mi sie ze jest to tożsama ulica z Alle n.(nach?) Langfuhr którą wychwyciłem na mapie Meyersa: http://www.dawnygdansk.pl...g01_corzano.jpg . Sektor A1.
To chyba jedyne wyjscie.
Skoro wątek został odkurzony uznałem, że już czas przypomnieć się szanownej redakcji OH w kwestii obiecanej odpowiedzi. Jednak na dzień dzisiejszy uznałem, że informacje zawarte w powyższym artykule za kiepsko zweryfikowane a przeto średnio wiarygodne, a samą pisownię adresu za zwyczajnie błędną. Nie można nawet wykluczyć, że sprawa nie dotyczy Gdańska. Myślę, że dalsze dociekania w tej sprawie można uznać za nie warte uwagi, a na kolejne publikacje w IOH (jak teraz zwie się pismo), traktować z pewnym dystansem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum