Wysłany: Pią Cze 17, 2005 9:57 pm Cmentarz w Oliwie
Polecam spacer po cmentarzu w Oliwie. Można tam spotkać sporo historii. Nie miałem niestety czasu na dokładną penetrację, ale i tak udało mi się coś ciekawego znaleźć...
o cmentarzu oliwskim było w 30 Dniach, z okazji rzecz jasna listopadowego święta. grób emeryta Poguttkego był, a jakże, przedstawiony odbyłam doń pielgrzymkę
Cmentarz w Oliwie jest obok Srebrzyska najbardziej "historyczną" nekropolią w mieście. Mamuszkowie, Pikarscy, Leon Bator, Roman Klim, Puskarczykowie (postacie z książek Chwina), długo by wymieniać... Kilka lat temu był dosyć przyzwoity artykuł na ten temat w "Głosie Wybrzeża".
We wspomnianym tekście "30 Dni" był jeszcze bardzo ciekawy grób Jana Kilarskiego (z przeniesioną bodajże gdzieś z Podkarpacia zabytkową drewnianą rzeźbą) i parę innych grob.ów osób wartych wspomnienia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum