Nawet powinien. No, ale jaka młodzieżówka zechce promowac taka pohitlerowską nazwę?
Kilkusetletnia Brama Oliwska nie ma szans w konkurecji ze współczesnymi politykami. Ewentualna konkurencja może sie odbyc najwyzej między Jackiem Kuroniem a Maciejem Giertychem na przykład.
Zoppoter nie porównuj Kuronia do Giertycha! Mozna nie kochać ani jednego, ani drugiego, ale skala zasług Kuronia do "zasług" Giertycha nie jest w ogóle porównywalna.
A co do nazwy - oczywiście, że najlepszą nazwą byłyby "plac Bramy Oliwskiej" czy coś w ten deseń, i myślę, że byłoby to do przeforsowania, mimo iż nasza pyzata szyneczka woli nazwy typu Reagana czy Niemena. (Właśnie - ten skwerek przy starym Żaku ma być Niemena, czy Wydrzyckiego? Ktos pamięta?)
Zoppoter nie porównuj Kuronia do Giertycha! Mozna nie kochać ani jednego, ani drugiego, ale skala zasług Kuronia do "zasług" Giertycha nie jest w ogóle porównywalna.
A gdzie ja ich porównywałem?
Napisałem, że to mogłyby byc ewentualne kandydatury tak zwanych "młodzieżówek", o nich samych nic nie pisałem...
A gdzie ja ich porównywałem?
Napisałem, że to mogłyby byc ewentualne kandydatury tak zwanych "młodzieżówek", o nich samych nic nie pisałem...
OK, zwracam honor. I lepiej nie kontynuujmyjuż tego wątku w ramach walki z blablaniem
Nawet powinien. No, ale jaka młodzieżówka zechce promowac taka pohitlerowską nazwę?
Akurat ta nazwa całkiem nie źle się trzyma. Wiele osób nie ma zielonego pojęcia, czy brama Oliwska w ogóle istniała, a używa tej nazwy mówiąc o przystanku tramwajowym, czy pobliskim cmentarzu.
Prezentuje starą epokę to fakt , nazywana przez niektórych "uchem Urbana" - hihii ktoś chce go wytargać za ucho. Niestety nie ten fakt lecz zaniedbanie jest większą jej wadą.
Nie widzę powodu, dla którego niedaleko nieistniejącej bramy nie mógłby istnieć plac nazwany od niej.
Ale jakas "młodzieżówka" widzi powód. Co więcej inna, konkurencyjna "młodzieżówka" zaraz może nas uszczęsliwić konkurencyjnym kandydatem. Historyczne i funkcjonujace w powszechnej świadomości nazwy nie czynia wrażenia na "młodzieżówkach"...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum