No ale to nadal nie jest odpowiedź na pytanie co to ma do Gdańska. Na całym świecie, w miejscach mających jakąś historię, staje się na głowie, żeby robić coś lokalnego, bo TO przyciąga turystów, pomijam już sprawę tradycji. A u nas Długą posuwa parada św. Patryka, Parada Niepodległości, albo idzie wojskowa orkiestra i rżnie amerykańskie standardy. Rzygać mi się chce na to. Kto to pisał o pawiu i papudze...
A potem służebnicy cudzej...
Kolejne sztuczne swieto jak walentynki i halloween.
Nie rozumiem - czy dziś ludzie nie umieją się już napić bez okazji i muszą je sobie wymyślać? (W końcu ten dzień u nas jest obchodzony jako święto piwa).
Nie mam nic przeciwko wymyślaniu okazji do napicia się piwa, czy przedefilowania w idiotycznych strojach po Długiej. Sam to robiłem. Natomiast, jak już wspominałem, zbiera mi się na wymioty, kiedy widzę, jak Polacy, mający 1000 lat historii i tradycji, nie mają w swej masie o niej pojęcia, mają ją gdzieś, pędzą za to bezmyślnie jak ćmy do lampy ku wszystkiemu co im obce, co rozumieją jeszcze słabiej niż własną tradycję. Nie szanują się sami, a potem się dziwią, że ich inni nie szanują. Przykre to, bo już wolę widzieć procesję na Boże Ciało, niż idiotyczne pozowanie na Amerykanów. A już wojskowa orkiestra, grająca standardy Glenna Millera, zamiast tysięcy o sto razy ładnejszych polskich melodii, wzbudza we mnie po prostu litość.
No pewnie, można krytykować. Można też stanąć na trasie parady z konkurencyjną flagą (patrz zdjęcie).
A można tak jak ja stanąć i się cieszyć, że fajna parada.
PS. Lusinku, jeśli tak bardzo ci się panie podobają, to mam jeszcze krótki filmik
Hmmm..... Irlandia jak najbardziej, wspominam b.milo..ale faktycznie, po co to komu tutaj? Kto z przechodniów tak na prawde wie po co to i skąd się wzięlo? pewnie niewiele osób, ale zawsze okazja, zeby sie choc piwa napic
Co do zdjęcia z pomponami [a'propos, też takie nasze lokalne te pompony ], to ja proponuję aby latem zapożyczyć jakieś "Hawajskie" święto. Może być mile dla oka
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
Można też stanąć na trasie parady z konkurencyjną flagą (patrz zdjęcie).
Bo dziś obchodzony był Dzień Jedności Kaszubów.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum