Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Remont Bazyliki Mariackiej
Autor Wiadomość
wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 7:57 pm   Remont Bazyliki Mariackiej

Dziennik Bałtycki, Sobota, 8 stycznia 2005r.

Kilkuset tysięcy złotych potrzebuje bazylika Mariacka na przygotowanie odpowiedniej dokumentacji i ekspertyz, niezbędnych do przeprowadzenia na terenie zabytku prac remontowych i konserwatorskich. Wczoraj, główny konserwator bazyliki, Tomasz Korzeniowski, złożył do Departamentu Programów Regionalnych Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku, wniosek o sfinansowanie projektu z funduszy unijnych. Już za kilka tygodni będzie wiadomo, czy zdaniem urzędników najsłynniejszy gdański zabytek, zasługuje na to, by w niego inwestować.
Dawna świetność
- Chcemy, by wizytówka Gdańska, którą niewątpliwie jest bazylika Mariacka, odzyskała swoją dawną świetność - mówi Tomasz Korzeniowski. - Jednak żeby zacząć prace w kościele, najpierw czeka nas zebranie wszelkich niezbędnych dokumentów, a na to potrzebne są fundusze.
Niektóre z planowanych prac są absolutnie niezbędne, ze względu na stan techniczny kościoła. Reszta, zdaniem księdza infułata Stanisława Bogdanowicza, służyć będzie innemu celowi. - Wielu odwiedzających Gdańsk turystów swój kontakt z miastem ogranicza do spaceru Drogą Królewską, ulicą Mariacką i odwiedzenia naszej bazyliki. Warto więc, by ten symbol Gdańska wyglądał jeszcze lepiej niż do tej pory - wyjaśnia ksiądz Bogdanowicz. - Jeśli uda się przeprowadzić planowane prace, Bazylika zyska nowy wygląd. Remontowi i konserwacji poddane zostaną wszystkie elewacje i wieża Bazyliki Mariackiej. Natychmiastowego remontu wymagają olbrzymie dwudziestometrowe okna.
Popękane okna
- Okna te mają już ponad 150 lat i ich żeliwna konstrukcja w wielu miejscach jest popękana. Trzeba ją jak najszybciej wymienić, przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo - wyjaśnia Tomasz Korzeniowski.
Nie lepiej wygląda dach bazyliki. Przy silnej wichurze spada z niego nawet kilkaset dachówek, co stanowi zagrożenie zarówno dla przebywających w pobliżu ludzi, jak i dla zaparkowanych wokół samochodów i okien okolicznych kamieniczek.
Te prace są absolutnie niezbędne i powinny być wykonane w jak najkrótszym czasie.
Nowe elementy
- Chcemy także zrekonstruować te elementy świątyni, których nie odbudowano po wojnie - mówi Tomasz Korzeniowski. - Nie wszyscy wiedzą, że na samym środku dachu bazyliki, znajdowała się wieżyczka, którą chcemy odbudować. Brakuje też zdobnych wykończeń szczytu transeptu (górnej części elewacji) od ulicy Piwnej. Planujemy także przywrócić kompleks przyległych do Bazyliki kamieniczek, w których mieściłaby się Szkoła Mariacka, jaka istniała w tym miejscu przed wojną i zgodnie z naszym celem rozwoju turystycznego miasta, Dom Pielgrzyma.
Windy dla turystów
Zaadaptowane zostaną także pomieszczenia piwniczne i strych. Niektóre z pomieszczeń udostępnione zostaną zwiedzającym. - Chcemy zainstalować dwie windy, które umożliwią zwiedzanie sal ekspozycyjnych na strychu - dodaje Korzeniowski. - Oczywiście wszystkie nasze projekty będzie musiał zatwierdzić wojewódzki konserwator zabytków. Niezbędne są także niemałe pieniądze, które chcemy uzyskać z funduszy unijnych.
Szacowana kwota potrzebna na przeprowadzenie tych wszystkich zmian to 50 milionów złotych. Absurdalne jest to, że choć bazylikę zbudowali i zasponsorowali sami gdańszczanie, a w jej podziemiach spoczywa kilkuset gdańskich rajców i burmistrzów, prace w kościele nie mogą być finansowane z budżetu miasta.
- Jest to uwarunkowanie prawne. Ustawa nie pozwala nam na przekazywanie środków obiektom, które nie są własnością miasta. Możemy natomiast udzielać pożyczek i na modernizację takiego zabytku jak Bazylika, na pewno znajdą się środki w budżecie miasta - mówi Maciej Turnowiecki, rzecznik prezydenta Gdańska.

parker 

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 8:14 pm   

Troche OT - ale po co, Wranglo, wklejasz całe artykuły? Nie ma ich on-line ?

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 8:26 pm   

W przypadku artykułów z Gazety ma to sens, bo przechdzą one do płatnego archiwum. Nie wiem, jak jest w DB, ale wygodniej jest, gdy artkuł jest tu na miejscu i nie trzeba nigdzie indziej surfować.

parker 

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 8:43 pm   

Mi nie jest niewygodnie z linkami. Zawsze pooglądam sobie coś przy okazji :wink:
Ale to chyba raczej temat do działu technicznego...

Marcin 

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 8:48 pm   

Jak pisałem kiedyś trza być czujnym jak czekista :wink: i szybko zaglądać do nieprzeczytanych postów - a żaden artukół nie zostanie wtedy przeniesiony do archiwum. :wink:
--------------------------------------------------------------------------

wrangla 

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 8:56 pm   

Gdzieś tu kiedyś przeczytałam, by wklejać treść artykułów, a nie same linki. Powodem jest właśnie płatne archiwum [Gazeta, Dz.B.]
To jak w końcu chcecie?

knovak 
Wanoga

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 8:58 pm   

Tu jest artykuł Kościół Mariacki czeka wielki remont . Także opinie... :II

Szczerze mówiąc wolę całe teksty niż linki (chocby z powodów płatnego archiwum), natomiast te linki chyba warto dodawać. Myślę że konieczne jest jakieś zarządzenie "góry".
Co na to "góra"??
:wink:
Ostatnio zmieniony przez knovak Sob Sty 08, 2005 9:06 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Marcin 

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 9:00 pm   

Jak kto woli. :D Tej kwestii nie regulują jeszcze żadne ustawy lub rozporządzenia.

wrangla 

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 9:03 pm   

Może zróbcie referendum na koszt grupy trzymającej władzę. :wink:

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 9:09 pm   

Cytat:
Także opinie...

Dlatego mamy własne forum...
Cytat:
To jak w końcu chcecie?

Mi (pod względem nazwijmy to technicznym) jest wszytsko jedno, miejsca na serwerze na tych kilka kb wystarczy.

knovak 
Wanoga

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 9:13 pm   

a pod względem prawnym???
:wink:

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 9:16 pm   

Marcin napisał/a:
artukół

:%

parker 

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 9:18 pm   

Jestem za tym, żeby dokładać chociaz linka, wole czytac "w oryginale" ;)

Marcin 

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 9:25 pm   

Grün napisał/a:
Marcin napisał/a:
artukół

:%

Grünie, to Ty nie wiesz co to jest"artukół"?! :wink: :hihi:

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Sob Sty 08, 2005 9:28 pm   

Pod wzgledem prawnym jesteśmy kryci -
Ustwa o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Art. 23. 1.  Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. (...)
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

Art. 25. 1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) aktualne artykuły na tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione,
c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie,
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a) i b),
(...)

Odpowiedz do tematu