Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wiele - poszukuje
Autor Wiadomość
janak 
Jaćko

Wysłany: Czw Lis 25, 2004 1:16 pm   Wiele - poszukuje

Poszukuje pocztówek z miejscowości Wiele, leżącej na południu Kaszub. Dzięki Allegro mam już ich kilkanaście, a apetyt rośnie w miarę jedzenia. Mam nadzieję, że w Waszych przepastnych archiwach coś się znajdzie, a może macie kontakty z osobami które takowe pocztówki, zdjęcia, listy i inne rzeczy mogłyby mieć.
Na początek panorama kalwarii wielewskiej (zaczęła powstawać w trakcie trwania IWŚ).

Wiele - kalwaria.jpg
Plik ściągnięto 16089 raz(y) 31,4 KB

wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Pią Gru 03, 2004 5:03 pm   

Starych, wielewskich widokówek szukałam w tym roku na Jarmarku św. Dominika. :OO Znalazłam tylko jedną - taką, którą już mam. Kolekcjonerzy na Jarmarku mówili, że kartki z Kalwarią Wielewską są najcenniejsze (najdroższe), bo najrzadziej spotykane.

Piszesz, że masz kilkanaście kartek z "Kalwaryją"... super! Nie wiedziałam, że w ogóle tyle różnych istnieje. Powodzenia w dalszym zbieraniu.

Poza tym... Czy na tej, którą zamieściłeś na forum, widać dach Kaplicy ukrzyżowania?

janak 
Jaćko

Wysłany: Sob Gru 04, 2004 2:53 pm   

wrangla napisał/a:
Starych, wielewskich widokówek szukałam w tym roku na Jarmarku św. Dominika. :OO Znalazłam tylko jedną - taką, którą już mam. Kolekcjonerzy na Jarmarku mówili, że kartki z Kalwarią Wielewską są najcenniejsze (najdroższe), bo najrzadziej spotykane.

Ja znalazłem jedną osobę która posiadała kartki z Wiela. Niestety brak funduszy spowodował, że nic nie kupiłem (oj słono sobie kolekcjoner liczył!).
A jaką masz? Możesz pokazać?
Cytat:
Piszesz, że masz kilkanaście kartek z "Kalwaryją"... super! Nie wiedziałam, że w ogóle tyle różnych istnieje. Powodzenia w dalszym zbieraniu.

Kilkanaście, mam wszystkich katrtek z Wiela i to z różnych okresów. Z samej "kalwaryi" mam tylko 6.

Cytat:
Poza tym... Czy na tej, którą zamieściłeś na forum, widać dach Kaplicy ukrzyżowania?

Tak to Kościół ukrzyżowania (Kreuzigungskirche). Poniżej inna kartka, na której jest on głównym tematem.

kalwaria.jpg
Kościół ukrzyżowania - Kreuzigungskirche
Plik ściągnięto 16047 raz(y) 18,43 KB

wrangla 

Wysłany: Sob Gru 04, 2004 10:55 pm   

janak napisał/a:
oj słono sobie kolekcjoner liczył!

Ciekawe ile sobie zażyczył? Ja, gdy spytałam na Jarmarku o cenę kartki z Wielewską Kalwarią, usłyszałam magiczną cenę 70zł!

Jeśli chodzi o moje stare pocztówki - mam dwie z Kalwarią. Są one inne niż te, które umieściłeś. Niestety teraz nie mam możliwości zeskanowania ich.
Twoją kolekcję z chęcią bym zobaczyła. Jeśli będziesz mógł wrzucić na forum, będzie super.
:D

janak 
Jaćko

Wysłany: Pon Gru 06, 2004 7:45 am   

U mnie cena oscylowała w granicach 40-70 PLN. Nie wiem czemu na jarmarku jest tak drogo, na Allegro można dostać ładne kartki już za 25 złotych. A może te 70 to cena wyjściowa do targowania?
Postaram się wrzucić na forum reszte kartek z Kalwarii, wtedy się okaże czy masz jakieś inne. A może jesteś zainteresowana skanami o wyższej rozdzielczości?

janak 
Jaćko

Wysłany: Pon Gru 06, 2004 7:59 am   

Pomóżcie, na Allegro pojawiła się kartka z Wiela. Ale nie wiem czy jest to moje Wiele (koło Czerska, bliżej Kościerzyny). Bo jest jeszcze jedno Wiele (w Kujawsko-Pomorskim). I nie wiem z którego Wiela jest ta kartka (bo z tego mojego Wiela takiej gospody nie kojarzę). Powiedzcie co oznacza: Kr. Wirsitz. Za pomoc będe wdzięczny.

wiele - gospoda Bigelke.jpg
Gospaoda, ale w jakim Wielu?
Plik ściągnięto 16021 raz(y) 57,45 KB

lusinek1 
Młodzież,a co!

Wysłany: Pon Gru 06, 2004 8:44 am   

Ta kartka jest z miejscowości Wiele w Kr. (Kreis) Wirsitz, czyli po polskiemu: Wiele, okręg/powiat Wyrzysk (obecnie, tj. od 1975 r.: powiat pilski).

janak 
Jaćko

Wysłany: Pon Gru 06, 2004 10:13 am   

lusinek1 napisał/a:
Ta kartka jest z miejscowości Wiele w Kr. (Kreis) Wirsitz, czyli po polskiemu: Wiele, okręg/powiat Wyrzysk (obecnie, tj. od 1975 r.: powiat pilski).

Dzięki, czyli to nie "moje" Wiele. szkoda, bo kartka bardzo ładna.

wrangla 

Wysłany: Pon Gru 06, 2004 11:50 am   

janak napisał/a:
Postaram się wrzucić na forum reszte kartek z Kalwarii, wtedy się okaże czy masz jakieś inne. A może jesteś zainteresowana skanami o wyższej rozdzielczości?

Czekam z niecierpliwością na kartki. Wyższa rozdzielczość nie jest konieczna.

Zbierasz kartki tylko wielewskie, czy również innych miejscowości z tych okolic?
Niedawno oglądałam stare, bardzo fajne widoczki j. Wdzydzkiego. :)

Marcin 

Wysłany: Pon Gru 06, 2004 11:58 am   

Wiele nalazło się także w piosence ("Bo tutaj jest jak jest") wykonywanej przez Borysewicza & Kukiza. :wink: :hihi:

Czasami pytasz mnie dlaczego tak tu jest
Chcesz, żebym odpowiedział
Dlaczego tyle zła i dokąd zmierza świat
Kto wiarę naszą sprzedał

Odpowiem ci, że ja do końca nie wiem sam
Choć już widziałem Wiele
I uwierz, trudniej mi niż tobie tutaj żyć
Tyle mogę odpowiedzieć

Ref.
Bo tutaj jest jak jest po prostu
I ty dobrze o tym wiesz
Bo tutaj jest jak jest po prostu
I ty dobrze o tym wiesz

:wink: :D
--------------------------------------------------------------------------

janak 
Jaćko

Wysłany: Pon Gru 06, 2004 12:19 pm   

Źródła pisane o Wielu są znacznie starsze, sięgają Pisma Świętego:
A Pan jej odpowiedział: «Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o Wiele. Łk10.41. :D
No niestety mam ten problem z wyszukiwarkami co wpisze Wiele to "wiele" stron mi wyskakuje. :)
Co do dalszych pocztówek z kalwarii to pokaże jak zeskanuje.

janak 
Jaćko

Wysłany: Pią Gru 10, 2004 1:39 pm   

Zgodnie z obietnicą reszta moich Kalwaryjskich widokówek:
1. Widok z brzegu jeziora Ciepłego, po prawej stronie most nad Cedronem, na wprost kapliczka zdjęcia z krzyża i złożenia do grobu, po prawej Pustelnia (dawniej domek stróża kalwarii), na wzgórzu po lewej kaplica ukrzyżowania.

Wiele - kalwaria1.jpg
Plik ściągnięto 15957 raz(y) 16,99 KB

janak 
Jaćko

Wysłany: Pią Gru 10, 2004 1:40 pm   

2. Widok na te same kapliczki, tylko, że od strony jeziora Wielewskiego.

Wiele - kalwaria2.jpg
Plik ściągnięto 15955 raz(y) 24,3 KB

janak 
Jaćko

Wysłany: Pią Gru 10, 2004 1:41 pm   

3. Jezioro Ciepłe (na pierwszym planie), dalej most nad Cedronem oraz jezioro Wielewskie. U dołu widać dach kaplicy dom Kajfasza, w tle wieże kościoła wielewskiego.

Wiele - kalwaria3.jpg
Plik ściągnięto 15954 raz(y) 20,57 KB

janak 
Jaćko

Wysłany: Pią Gru 10, 2004 1:43 pm   

4. Kaplica serca Pana Jezusa (jedna z kapliczek pomiędzy kościołem, a jeziorem Ciepłym), po lewej widać wieżę kościoła.

Wiele - kalwaria4.jpg
Plik ściągnięto 15953 raz(y) 22,47 KB

Odpowiedz do tematu