tam nie wiem - ale daję mapkę stogów z 1935, kościół w obecnym miejscu jest dopiero od 1948 (czy jest jakiś wątek o Stogach? może by moderator przeniósł?)
Przedszkole jest dużo niżej. Tak tam gdzie jest kwadracik na tej mapce. Tak na marginesie chodziłem do niego Kościół byłby tam, gdzie teraz na samym rogu stoją te apartamentowce.
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Załączam kilka zdjęć z mojej kolekcji, które dotyczą kościoła w Brętowie.
Wpawdzie kościoła nie widać na nich w pełnej okazałości, ale może dla kogoś będą interesujące.
Nie wiem czy gdzieś "po drodze" nie było o tym informacji.
Ekshumacja szczątków dawnych gdańszczan w Brętowie
Ciekaw jestem tylko czy była to ekshumacja z prawdziwego zdarzenia czy poprostu poszli, zobaczyli gdzie były dziury i wykopali co znaleźli. A i miejsce, w które przenieśli szczątki wywołuje u mnie "wstyd", że należę do tej parafii. Krzyż otoczony szyszkami. Na niewiele stać duchownych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum