Pogłówkowawszy... poszłem (bo miałem blisko) poszukać. Skutkiem jestem nieco zmieszany...
ŹRÓDŁO
Tamże od str 189 jest artykuł Strehlkego.
Będę miał za karę co dukać przez najbliższe zimowe wieczory
Spróbowałem jeszcze innej drogi (nie wypatrzyłem gdzie jest znacznik f)
Dom w Mokrym Dworze, w którym urodził się Jan Jerzy Adam Forster
Tymczasem przyszedł zimowy wieczór i wydukałem, że Herr Strehlke skonkludował, że Forster urodził się w Wiślinie...
Warto by całą rozprawkę mieć przetłumaczoną, choć, dla mnie, chwilami nadto romantyczna.
Służę nieco chropowatym tłumaczeniem zapodanego fragmentu:
Cytat:
Zarówno ta wyspa, jak i teren między fosą dawnego zameczku po lewej, ze zdziczałymi założeniami ogrodowymi z prawej i obecnie zarośniętym stawem na karpie po prawej stronie planu w bezpośredniej bliskości Motławy należą jak i przedtem do Nassenhuben. Granicę między tymże a wsią Hochzeit wyznacza w tym miejscu (teraz zasypany) kanał odwadniający (lit. h na planie), a gdzie indziej koryto Motławy. Taki przebieg granicy istniał zawsze aż po dziś dzień, a zatem jasno widać, że dawny dom proboszcza (lit. a na planie) stał i stoi na gruntach wsi Hochzeit, a zatem Georg Forster urodził się nie w Nassenhuben, tylko w Hochzeit. (…)
Wychodziłoby, że gdzieś na tej posesji. Czyli całkiem blisko głazu z tablicą pamiątkową, który pan Wiesław Zbroiński (sołtys Mokrego Dworu) ustawił w listopadzie 2019 r. obok przystani kajakowej po "swojej" stronie Motławy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum