Huzarzy znani byli również na drugim końcu Europy. Oto fotka z hiszpańskiego dziennika ABC z dnia14 lurego 1914 .
podpis mówi "KSIĄŻĘ NASTEPCA TRONU NIEMIEC I HUZARZY ŚMIERCI. Kronprinz (X) w Gdańsku, na czele regimentu którego dowództwo sprawował do niedawna, po pożegnalnej inspekcji, której powiodem jest jego wyjazd (przeznaczenie) do Berlina"
Miałem pewne wątpliwości czy przyczyną pożegnalnej inspekcji jest wyjazd do Berlina Kronprinza czy regimentu.
W tym archiwum jest wiele ciekawych materiałów po wpisaniu w wyszukiwarkę "Dantzig"
Całkiem przypadkowo pokryło się zdjęcie Mira ze znalezionym przeze mnie ogłoszeniem prasowym z "Danziger Zeitung" z 1859 o przekwaterowaniu tej i innej jednostki. I jeszcze taki przystojniak , ale nic bliższego o nim nie wiem.
No cóż były bardziej znane postacie w niemieckiej armii np. pan z wąsikiem lub gruby pseudolotnik.
Ale to już była zupełnie inna armia...
Mówimy o czasach, gdy ci dwaj byli jeszcze na swoich miejscach. Kapral siedział w okopach a ten drugi faktycznie odnosił sukcesy za sterami...
No cóż były bardziej znane postacie w niemieckiej armii np. pan z wąsikiem lub gruby pseudolotnik.
Ale to już była zupełnie inna armia...
Mówimy o czasach, gdy ci dwaj byli jeszcze na swoich miejscach. Kapral siedział w okopach a ten drugi faktycznie odnosił sukcesy za sterami...
I strategią zajmowali się feldmarszałkowie, a nie kapral!
Witam
Posiadam podobiznę mojego dziadka w mundurze. Zdjęcie wykonane w Gdańsku, data nieznana. Z opowieści rodzinnych wynika, że dziadek służył na Słowackiego.
Czy to może się zgadzać? Mundur jakoś nie pasuje do huzarów. Istnieje opowieść, że dziadek służył "przy koniach".
Pomoże ktoś z fachowców?
Pozdrowienia
Piotr
Allegro stwierdziło, że jest to mundur 72 Pułku Artylerii Polowej "Hochmeister". Stacjonował on w Kwidzynie i Starogardzie. Część (sztab i 1 oddział pułku) stacjonowała w Gdańsku. Nie wiem tylko gdzie. W znalezionych materiałach wyraźnie rozróżnia się Wrzeszcz i Gdańsk. Jako miejsce pobytu pułku podany jest Gdańsk. Czyżby na Łąkowej ? Czy jednak u boku huzarów we Wrzeszczu?
Piotr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum