Wbrew pozorom rudery na Żuławach były już w średniowieczu, że o XIX wieku nie wspomnę. Tylko aparatów fotograficznych było mniej.
Dobrze prawi. Gdyby się przenieść w czasie, w te malownicze zakątki, można by się było nieco rozczarować. Błotko, zapaszki, przewartościowane pojęcie przestrzeni i kilka innych. Zatrzymuję się kiedy przejeżdżam przez Lichnowy, to jakieś takie spokojne i przyjazne miejsce.
Wbrew pozorom rudery na Żuławach były już w średniowieczu, że o XIX wieku nie wspomnę.
Wiem wiem , przemówiło moje nostalgiczne poszukiwanie straconego czasu .Ale są miejsca gdzie b y ł o ładniej . A co do błotka i zapaszków... Noo i zdjęcia Saaba wywołały dyskusję.
i dziurawe drogi też nie zniknęły wiedzą to Ci co jadą w kierunku Tczew
Za dużo palę to i mało bodźców zapachowych odbieram. A trakty upiorne w rzeczy samej. Urwały mi się tam widełki w moim małym acz dzielnym skuterku. Ale są gorsze drogi w tej okolicy a co jeszcze gorsze, trzeba po nich jeździć.
jastrzi7 a nie chciało by Ci się opowiedzieć co nieco o tej wsi? Nie oczekuję, że rzucisz się na opracowanie historii miejscowości ale jakieś takie wspomnienia, pogaduchy zasłyszane, coś do czego bawiący przelotem, nie dotrze. Kiedyś np wąskotorówka dojeżdżało się do rodziny, do szkoły. Są ludzie którzy to pamiętają. Jacyś gospodarze w 1945 postanowili pozostać podobno. Wiesz coś więcej?
proszę powiedzcie czy kościół na zdjęciu to kościół z Wielkich Lichnowy
Mówimy - on ci to jest, zbór ewangelicki, nieistniejący już dzisiaj. Słup energetyczny sugeruje nieco późniejszy czas powstania Twojego zdjęcia w stosunku do pocztówki Saba. Niżej trochę wyraźniejszy widok, cytowany ze Schmida.
CZYLI dobrze rozumie,że po kościele nie został żaden ślad?
A tego to nie wiem. Nie szukałem nazbyt wnikliwie. Na pierwszy rzut oka niewiele można rozpoznać.
Ja ze swojej strony odnotowuję fakt olania wątku powitalnego przez szanownego Dara2691. Coś generalnie trzeba z tym fantem zrobić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum