Wysłany: Sob Lut 23, 2008 8:40 pm Aldony 13 i Luisenstrasse 13
Dostałem maila z pytaniem, czy zachował się do dzisiaj dom stojący kiedyś przy Luisenstrasse 13 i czy po wojnie zmieniła się numeracja. Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że odpowiedź na to pytanie nie jest tak prosta, jak mi się na początku wydawało.
Sprawdziłem współczesną numerację, numerację z roku 1914 - numer 13 znajduje się w tym samym miejscu, ale... W Einwohnerbuch 1937/38 w tym miejscu stoi dom z numerem 12, a 13 jest po drugiej stronie Lelewela (Labesweg). Czy ktoś wie może jak to jest z tą numeracją?
map.jpg Współczesna numeracja ul. Aldony
Plik ściągnięto 5244 raz(y) 40,07 KB
map2.jpg Plan von Langfuhr z numeracją z 1914 r.
Plik ściągnięto 5244 raz(y) 61,36 KB
Luisenstrasse13.jpg Fragment Einwohnerbuch 1937/38
Witam.
Pytanie pierwsze: kto pytał ? były mieszkaniec Luisenstrasse 13 czy taki co tam mieszkał po 1945.
Wg mojej wiedzy ( a urodziłem się na Aldony 13(Luisenstrasse 13) dom miał zawsze taką numerację. Ten błąd w Einwohnerbuch 1937/38 też zauważyłem.
Po drugiej stronie Lelewela w miejscu obecnej trawy(róg Lelewela i Aldony) stał przed wojną budynek z numeracją Lelewela i był tam bar mleczny. W latach 60 wybudowano tam obecny budynek w którym jest min. biblioteka. Róg został niezabudowany.Mały budynek przylegający do nr14 Aldony został odbudowany po 45r i rozbudowany w latach 60 /75. Miesciła się tam drukarnia organizacji muzycznych, póżniej firma sprzedająca piece itp. Rodzina Stryjkowskich mieszkająca na Aldony 13 mieszkała tam od dawna( tzw starzy gdańszczanie) córka i wnuczka mieszka tam nadal.
Uzupełnienie:
w księdze adresowej z 42r jest ten sam błąd co w r 38/39, zmeniaja się niektóre nazwiska mieszkańców. Budynki Aldony 8 do13 należały do tego samego towarzystwa mieszkaniowego, natomiast z nr 14 do 16 do innego. Budynek 17 był dobudówką do istniejących. Dawniej była tam spółdzielnia pracy(rzemieślnicza) obecnie firma księgowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum