Witam!
Zamieszczam fotkę z wykopalisk na ul.Chmielna między Jaglaną a Toruńską i pytanie co to może być(ja nie mam pojęcia)?czy były tam jakieś baszty?dwie jedna koło drugiej jak Stągwie...
No właśnie są dwa "kręgi"...bardzo blisko siebie.
Ten dalszy od ulicy ma cegłę jakby starszą,taką przybrudzoną ten bliższy "czystsza"cegła jaśniejsza... no i ten dalszy leży chyba zbyt blisko murów...
To jest fragment planu Wyspy Spichrzów w skali 1:2500, zamieszczonego jako plan poboczny dużego planu Portu Gdańskiego z 1936 roku. Jak zeskanuję całość, to podrzucę chętnemu do jej powieszenia (może kazik odezwie się? ).
Na razie mogę zamieścić plan Wyspy w 6 kawałkach, do złożenia w systemie "zrób se sam"
Fundament z tyłu może być pozostałością po kominie.
Jesienią rozmawiałem z archeologami pracującymi na tym terenie. Wg ich opinii pierwszy fundament to pozostałość po obrotnicy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum