O nie,przepraszam,absolutnie sie nie zgadzam-sklonowanie Elwiry Twardowskiej to jest dokładnie to,co jest potrzebne Dolnemu Wrzeszczowi.A dokładniej- trojaczki...;-))
Nowa Plama(no dobrze niech będzie----Nowa Palma
w lokalu,który opuszcza Winda,
Instytut G Grassa w budynku po Biologii UG i
COS -na Pestalozziego 22 lub Al legionów 25 A....wydawnictwo?Muzeum Poznaj historię Wrzeszcza ?wykłady,prowadzone przez konserwatorów-praktyków?Archiwum i galeria? i raz w miesiącu- spotkanie Rady Dzielnicy...szefów Stow i zarzadców nieruchomosci
Tyle ze...nie mamy Rady dzielnicy ani nawet- rad osiedli...
Tyle ze...nie mamy Rady dzielnicy ani nawet- rad osiedli...
tak a propos...
Mam prośbę.
Basso rozpropaguj gdzie się da (poza FDG oczywiście) ogólnogdański front walki o rady osiedli który otworzyłem niedawno i rozpoczeliśmy ostrzał medialny.
Przyda się więcej żołnierzy.
Może kil.orgi i inne linki się przyłączą i zrobią coś w realu co "odmieni oblicze tej ziemi"
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Aaaaaa! Popieram!!!! Prosze o wcielenie do szeregów,ewentualnie w funkcji dobosza! Kto jeszcze zechce w tej orkiestrze???? posłużyć? Villa,może ew zaświadczenia dla WKU????
Ogólnie prawda jest taka,ze i Stogi i Dolny Wrzeszcz nie maja szans, u nas to zebranie 5 -7 tys podpisów z nr dow osob(po cholere ten nr...utrudnienie!).Robiłam to już dwukrotnie i możliwości sprawcze społeczników konczą sie na 3 tys.Potrzebna normalna FIRMA,ktora zrobi takie zlecenie jako np zaliczenie studenckie czy co...zorganizuje i przypilnuje.
A dla lokalu Pestalozziego 22 czy Al Legionów 25 A-czy -opuszczanych przez Uniw Gd zabytkow tu... rada dzielnicy to jedyna szansa,ze wreszcie bedzie jakiś klub obywatelski-lokal...I grupa decydentow z Rady, ktora nie pozwoli zabrać nam marki Grassa - UM lokuje go w sklepiku po lumpeksie na Szerokiej i marnuje cały potencjał noblisty potrzebny Dolnemu jako dzielnicy kultury wysokiej,galerii pracowni...w kontrze do lunaparku w Sródmiesciu,ze sie tak wyraże...niegrzecznie.
A czemu sam zainteresowany się nie wypowiada G.Grass? Bo chyba w większej mierze to od Niego zależy jak to Muzeum czy Galeria ma wyglądać i gdzie? Trochę jakieś to dziwne jest......
Szanowny Noblista juz -z serca dal dar,prace graficzne i rzeżby...żeby miasto mialo...Gdańszczanie!
(To jest mniej wiecej taka sama sytuacja,jak Picasso i inni -obrazy w Szkole Podstawowej 64...dar z lat 50-tych..majątek obłędny,kasy na ochronę taka szkola nie ma...itd.I co gorsza-rosnie wartosc rok w rok!I co z tym fantem zrobić...KTO MA ZROBIC!)
Peewnie,że -jak sądzę-miła by Nobliście była placówka na jego terenach, młodości,a nie -gdzieś tam byle gdzie (po lumpeksie!) ale kto się ma tym przejmować, to empatii trochę trzeba...mieć..ze już innych słów czego brak-nie użyję.
Za to pozytwne wieści z frontu walki o rady dzielnic -jest już wizja podziału wyborczego Wrzeszcza na cztery mniejsze obszary,każdy z własna radą społ i kasą! Pójda ulotki i konsultacje JAK dzielic,ale JEST to możliwe a podpisy zapewne na marcowych zebraniach wspólnot...Hurrra!!!! Brawo Villaoliva,awangarda rewolucji! Brawo radni wrzeszczańscy!
(Z tym,ze mi wychodzi PIEC okregow i rad ,a nie cztery..ale to pesteczka!)
No i pozytywne nader o to http://www.winda.gda.pl/
że już nie wspomnę o www.gak.gda.pl z przepięknymi logo placówek...naprawdę mi się podobają! Tj. pasują do charakteru... ehm...miejsca i czasu...Wiec jednak sie da,z wyczuciem!
Nawiasem mówiąc,można wygrac 12 tys. zl w konkursie na logo ECS,gdyby ktos miał ochotę.
A czemu sam zainteresowany się nie wypowiada G.Grass? Bo chyba w większej mierze to od Niego zależy jak to Muzeum czy Galeria ma wyglądać i gdzie? Trochę jakieś to dziwne jest......
Grass to się od wielu lat nie może doprosić, żeby miasto uhonorowało go nie kolejnym pomnikiem czy muzeum, tylko zrobieniem WC mieszkańcom jego rodzinnej kamienicy... jakos nie słyszałem, żeby w końcu do tego doszło.
[
Nie ma czego. Jeszcze musi w wyborach oddać głos minimum 10 % uprawnionych.
jak nie będzie to cały ich wysiłek do pieca.
Takie gdańskie przepisy....
Może wcale nie taki głupi jest ten przepis. Jeżeli mniej niż 10% mieszkańców jest zainteresowana składem Rady, to może rzeczywiście jej istnienie nie ma żadnego sensu. Przecież z założenia Rada ma reprezentować całą dzielnicę, a nie tylko samych siebie
Progu takiego nie ma ma przy wyborach prezydenckich, parlamentarnych i samorządowych.
I nie ma założenia, że prezydent czy parlament musi reprezentować cały naród (w %). Chyba, że na Kubie czy w Korei Północnej.
Dla mnie jest to wystarczający argument by i tu nie było żadnego progu.
A poza tym nawet jeśli rada reprezentuje kogoś więcej niż samą siebie to i tak pojawią się "mądrzejsi" co będę mówić że się nie znają.
"Rozwój, budowa, sarenki itp" będą na ich ustach
Polska demokracja...
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Mnie sie wydaje,ze Rada ma dzielić kasę (podjać uchwalę 15-osobowo)przyznaną na głowe mieszkańca-na to na co mieszkaniec sobie życzy-a pytać go na przykład w formie ankietki na forum.Mówimy o 2,50 zł w Gdansku i 6,70 zl w Gdyni. W idealnie funkcjonujacej Radzie osiedla Strzyża 6 tys mieszkancow-to jest 15 tys rocznie -co umozliwia okreslenie,ze jest to -np 3 tys przyznane uchwala rady na COS(projekt)---->żądany przez grantodawcę "wklad własny"Stow Przyjaciól Strzyży" w DOWOLNYM wniosku o grant powazniejszy,od 6 tys do 200 tys w ogłaszanych zewnętrznych,nie gdanskich konkursach grantowych-terminarz na www.ngo.pl
W sumie-dobrze i obywatelsko pomyslana forma ściagania ekstra pieniędzy do Gdanska akurat,przy pomocy precyzyjnego budzetu i zaplanowania kto co zrobi na pewno- na rzecz tej samej grupy 6 tys osób...mieszkanców Strzyży.Kupe roboty papierkowej,kosztorysow itp-ale to jest rada mogaca absolutnie wszystko zalatwić swoim mieszkancom..... bez proszenia UM o cokolwiek! Miło jest mieszkać w Strzyży...;-))
Grass to się od wielu lat nie może doprosić, żeby miasto uhonorowało go nie kolejnym pomnikiem czy muzeum, tylko zrobieniem WC mieszkańcom jego rodzinnej kamienicy... jakos nie słyszałem, żeby w końcu do tego doszło.
G.Grass jest mieszkancem miasta w ktorym ja obecnie tez mieszkam -Lübeck.Rowniez tutaj istnieje "Dom Grassa".Dodam tylko, ze nie jestem zwolennikiem stawiania komukolwiek pomnikow (muzeum) za zycia.Na prosbe bassy fragment mojej wypowiedzi z innego forum.
Zamowione - dostarczone!!Poszedlem jeszcze raz do domu Grassa.Niestety w srodku nie wolno robic zadnych zdjec
Zdjecie domu ze strony ulicy (Glockengisserstr. 24)
Zdjecie z podworka - Plastyka do powiesci "Ryba"
Zdjecie domu z drugiej strony
Zdjecie z podworka - Plastyka do powiesci "Szczurzyca"
Jeszcze raz front fasady z Glockengisserstr.
-W celu powiekszenia prosze kliknac na zdjecie-
Jak napisalem w srodku nie wolno robic zdjec.Tak wiec krotko opisze.Caly dom sasiaduje od tylu z podobnym domem Willi Branta (oboje sie dobrze znali i nalezeli do tej samej partii SPD).Calosc robi wrazenie duzego kompleksu.Sa to trzy domy.To co widac z przodu to tylko czesc wystawowa, obok dom to czesc naukowa (niedostepna dla publicznosci) gdzie robione sa opracowania bibliografie forum itd.I trzecia czesci z tylu z ogrodem.Miedzy nimi podworko na ktorym stoja rzezby (po czesci widoczne na zdieciu).Calosc warta zwiedzenia duzo rekopisow fotek,urywki filmu,zdiecia itd.Wstep tani -5 EUR.Aha, z przodu jak zwykle sklep z ksiazkami plakatami grafikami autora.Jesli masz jeszcze pytania to prosze bardzo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum