Wysłany: Pon Wrz 13, 2004 10:53 pm Archeolodzy odkryli korytarze z Katowni do Bramy Wyżynnej
Archeolodzy odkryli korytarze z Katowni do Bramy Wyżynnej Czy w Gdańsku istnieje zapomniane podziemne miasto, które czeka na odkrycie? - To możliwe - odpowiada dyrektor MHMG Adam Koperkiewicz. - Od starszych kolegów słyszałem, że przed wojną piwnice były połączone i można było przejść od Ratusza Głównego Miasta aż do Wielkiego Młyna. Gdzieś już o tym rozmawialiśmy...
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Z Kościoła Mariackiego można przejść pod ziemią do Wielkie Piramidy w Gizie (nie mylić z Krzywą Wieżą w Pizie, do której też można dojść, ale podziemnym korytarzem zaczynającym się pod barem w "Der Lachs").
NOWA ATRAKCJA TURYSTYCZNA W GDAŃSKU Podziemne korytarze i kazamaty - nową atrakcją turystyczną Gdańska? Wszystko na to wskazuje. A to dzięki odkryciu gdańskich archeologów. Naukowcy odsłonili w rejonie Katowni kazamatę pochodzącą z przełomu XVI i XVII wieku. Prawdopodobnie jest ona połączona z innymi obiektami "gdańskiej starówki (300 km>>)" - mówi Aleksandra Pudło z gdańskiego Muzeum Archeologicznego.
Pumeksie i w Twojej "firmie" używają TEGO słowa.
Bardzo przepraszam ale to potwarz Radio Gdańsk to nie moja firma. A dla ścisłości, Ola Pudło jest zatrudniona w Muzeum Historycznym Miasta Gdańska, a nie w Archeologicznym.
Z Kościoła Mariackiego można przejść pod ziemią do Wielkie Piramidy w Gizie (nie mylić z Krzywą Wieżą w Pizie, do której też można dojść, ale podziemnym korytarzem zaczynającym się pod barem w "Der Lachs").
Z tym, że spod Lachsa do Pizy kursował podziemny pociąg, a z Mariackiego do Gizy trzeba było z buta.
Może nie do końca z buta... Wszak na hełmie wieży znajduje się lądowisko dla śmigłowców latających właśnie do Gizy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum