Wysłany: Pią Sty 25, 2008 6:52 pm Pociąg na Chmielnej
Witam, to mój pierwszy post na forum - mam nadzieję, że umieszczam go we właściwym dziale.
Myślę, że z obecni tu na forum nie będą mieli problemu z odpowiedzią na następujące pytanie: do którego roku ulicą Chmielną do północnej cześci Wyspy Spichrzów dojeżdżał pociąg ?
O rety kotlety,no młody i nowy jest to się i przywita ale zadał pytanie też:
sylwek75 napisał/a:
Myślę, że z obecni tu na forum nie będą mieli problemu z odpowiedzią na następujące pytanie: do którego roku ulicą Chmielną do północnej cześci Wyspy Spichrzów dojeżdżał pociąg ?
Będę wdzięczny za rozwiązanie tej zagadki.
No to wie ktoś bo ja nie a chciałbym poznać odpowiedź
No to wie ktoś bo ja nie a chciałbym poznać odpowiedź
Ja bym wiązał koniec bocznicy na Chmielnej z budową Alei Leningradzkiej / Podwala Przedmiejskiego czyli na koniec lat 50-tych. Ale chyba najbardziej kompetentny do odpowiedzi byłby renekk.
Wysłany: Nie Sty 27, 2008 11:00 pm Re: Pociąg na Chmielnej
feyg napisał/a:
Ale chyba najbardziej kompetentny do odpowiedzi byłby renekk.
Najwyraźniej przeceniasz mnie
Taką informację można pewnie znaleźć w umowie z PKP na obsługę bocznicy, ale czy taka umowa gdzieś się zachowała? Najpewniej było jak piszesz - z chwilą przerzucenia ruchu kołowego z Długiej i Długiego Targu na nowe Podwale Przedmiejskie i odcinek Chmielnej pomiędzy Podwalem i Stągiewną (czyli na początku lat 60-tych) kolej na tym odcinku Chmielnej stała się zbyt uciążliwa...
Poniżej załączam kilka mapek i jedno zdjęcie z około 1960 roku z wagonami przy spichrzach na Chmielnej (ale z odcinka między Toruńską i Podwalem).
1964.jpg
Plik ściągnięto 5994 raz(y) 45,65 KB
1960.jpg
Plik ściągnięto 5994 raz(y) 64,05 KB
1988.jpg
Plik ściągnięto 5994 raz(y) 57,65 KB
chmielna.jpg Fot. E. Kupiecki "Pobrzeże Gdańskie", Arkady 1961 rok
pięknie dziękuję za odpowiedzi a więc to raczej niemożliwe bym jako kilkuletni chłopiec pod koniec lat 70'tych mógł widzieć tam jakikolwiek skład kolejowy ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum