Wysłany: Czw Sty 17, 2008 4:30 pm Informacje o budynku przy ul Cysterów w Starej Oliwie
Witam wszystkich forumowiczów.
Poszukuję informacji na temat historycznego wyglądu/funkcji budynku przy ul. Cysterów 3. W tej chwili jest to niezamieszkała rudera, która zewnątrz wygląda, jakby w każdej chwili miała się zawalić.
Szkoda, że tak mało reprezentacyjny budynek znajduje się na przeciwko Katedry Oliwskiej. Macie jakieś informacje, czy coś się z nim będzie działo w najbliższym czasie?
C4.gif Cystersów 3 widok od podwórka
Plik ściągnięto 8352 raz(y) 50,74 KB
C3.gif Cystersów 3 widok od ulicy
Plik ściągnięto 8352 raz(y) 59,14 KB
Ostatnio zmieniony przez k_era Pią Sty 18, 2008 9:40 am, w całości zmieniany 1 raz
Przez długie lata ( chyba do końca lat 80tych) mieściła sie tam jedna z tradycyjnych oliwskich piekarni czyli piekarnia rodziny Grubbów. Mam na mysli sklep bo nie kojarzę gdzie miała miejsce produkcja.
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 9:36 am Dziękuję za odpowiedź
Dziękuję za odpowiedź.
Produkcja piekarni była w innym, nie istniejącym już budynku na zapleczu (podwórku) starego. Obecnie pozostała po nim tylko dziura w ziemi.
Może ktoś dysponuje zdjęciem dawnego budynku? Przeglądnąłem chyba wszystkie stare fotografie na forum Starej Oliwy i nie znalazłem żadnego śladu po nim. Na żadnej też nie znalazłem budynku Grubbów.
Może nie jest to zabytkowy budynek i powstał całkiem niedawno?
Ujęcie zrobione z placu katedry.
Nie ma jeszcze czerwonej szkoły bo pochodzi z pocztówki Trenklara z 1899 roku.
Wieża Jakubka wygląda jak by była wieżyczką budynku stojącego niegdyś na miejscu dzisiejszego małego parkingu koło potoku.
Ujęcie jest w albumie: "Dawny Gdańsk na pocztówka wydawnictwa Trenkler", Piotr Popiński, Robert Hirsch, Gdańsk 2002.
cystersow.jpg
Plik ściągnięto 8266 raz(y) 69,88 KB
_________________ Aleksander Humboldt: ”Jest tylko jedna Oliwa na ziemi”.
www.DawnaOliwa.pl
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 10:46 am Budynek przy ul. cysterów
Nie poznaję tego miejsca. Gdzie jest potok oliwski?
Budynek na zdjęciu jest bardzo ładny. Bryłą przypomina ten istniejący obecnie, chociaż dach się różni - teraz jest dwuspadowy, a na pocztówce wyraźnie mansardowy.
Dotąd myślałem, że ten i sąsiednie budynki powstały po wojnie - na forum starej oliwy jeden z internautów napisał:
"O ile się orientuję, to budynek piekarni który już nie istnieje był zbudowany po wojnie przez rodzinę Grubba. Podobno użyto do tego również cegieł z domku strzelnicy znajdującego się u podnóża Pachołka."
Teraz mam wątpliwości.
Czy budynki obok niego również wtedy istniały?
Załączam ich obecne zdjęcia, które zrobiłem niedawno, spacerując po Oliwie.
C2.gif Zdjęcie obecnego budynku przy ul. Cysterów 2
Plik ściągnięto 8191 raz(y) 58,5 KB
C1.gif Zdjęcie obecnego budynku przy ul. Cysterów 1
Pisząc o piekarni budowanej po wojnie miałem na myśli ten bydynek w podwórzu który niedawno został rozebrany.
Dom na zdjęciu od Boxlpio, ten po prawej (z dachem mansardowym) stał tam gdzie dziś jest parking dla autobusów.
I tam wzdłuż tego budynku płynie potok.
Cystersów 1 i 2 których zdjęcia załączyłeś są zdecydowanie przedwojenne. Widać je również na tym zdjęciu po lewej.
Zdjęcie jest zrobione z placu przed katedrą z miejsca gdzie stoją ludzie pod drzewem
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum