zdjecia z dzisiejszego otwarcia lini na Chelm czesc 2:
Przypominam, że to jest forum DAwny Gdańsk a nie strona agencji fotograficznej KFP.
17 (słownie siedemnaście) zdjęć, z czego większość to gadajace głowy notabli to zdecydowana przesada.
Czasem klimat imprezy można zawrzeć nawet w jednym zdjęciu.
Dokonałem selekcji
villa
P.S. Mam nadzieję, że to już ostatnie zdjęcia Bombardierów. Na podstawie dotychczasowych zdjęć znamy je już ze wszystkich stron.
Pomorskie Stowarzyszenie Sympatyków Transportu Miejskiego wspólnie z Zakładem Komunikacji Miejskiej w Gdańsku Sp. z o.o. serdecznie zaprasza wszystkich na "małą" przejażdżkę po Gdańsku specjalnym WOŚPowym tramwajem.
W niedzielę 13 stycznia 2008 roku odbędzie się XVI finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy podczas którego kursować będzie specjalna linia tramwajowa nr "XVI" na trasie Oliwa - Wrzeszcz - Centrum, obsługiwana zabytkowym tramwajem typu N z 1952 roku.
W "orkiestrowym tramwaju" zamiast biletów nasi członkowie - Pomorskiego Stowarzyszenia Sympatyków Transportu Miejskiego wraz z wolontariuszami WOŚPu z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych Nr 1 w Gdańsku będą zbierać datki na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Trzy zdjęcia do poruszonego tutaj wątku o odcinku linii tramwajowej na "ulicy" Mazurskiej :
Bergmann.jpg Przepraszam za jakoś ostatniego zdjęcia. Po pierwsze zostało wykonane aparatem Druh. Po drugie uległo częściowemu zniszczeniu przez te wszystkie lata od jego wykonania
Jako że to mój pierwszy post na forum to witam wszystkich serdecznie i ślę z Grodu Kraka serdeczne pozdruffka
Bardzo lubię tramwaje i uwielbiam wspaniałe miasto jakim jest Gdańsk
Dziękuję za wiele ciekawych informacji jakie znalazłem w tym wątku, pozwolę sobie jeszcze zadać kilka pytań:
1) Kiedy wycofywane były przedwojenne typy wagonów gdańskich - Pullmany i Bergmany ?
Co do tych drugich wiem że mniej więcej do końca lat 60tych jeździły na pewno. Zdjęć powojennych Pullmanów natomiast prawie nie znam stąd moje pytanie o los tego typu wagonów w okresie PRL'u.
2) Czy można prosić o kilka szczegółów odnośnie historii linii "9", która po wojnie jeździła z Gdańska do Stogów. Kiedy została zlikwidowana ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum