Wysłany: Pią Wrz 03, 2004 7:55 am Pachołkowe wzgórze
Byłem w ostatnią niedzielę na spacerze na Pachołku. Nie polecam, brud,puste puszki i butelki W schodach brakuje desek. Widok też niezbyt rozległy z powodu rozrostu drzew.W okolicy żadnej ławki.
A teraz pytanie mojego dziecka na które niestety nie potrafiłem odpowiedzieć . Skąd pochodzi nazwa wzgórza ??
Wzgórze Pachołek (pochodzenie nazwy nieznane) wraz kilku sąsiednimi wzniesieniami...
["OLIWA, Dzieje i Zabytki" Mamuszka, Stankiewicz, 1959]
Czyli nic nie wiadomo...
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Ostatnio zmieniony przez Marcin Pią Wrz 03, 2004 2:22 pm, w całości zmieniany 1 raz
Góra nazywała się Pacholkenberg dużo wcześniej, zanim na cześć Karola von Hohenzollerna przechrzczono ją na "Carlsberg". W XIX wieku na fali romantyzmu dopatrywano się w nazwie Pacholken podobieństwa do imienia pogańskiego bożka Pikollosa, co, jak mi się wydaje, nie ma większego sensu. Ale w ogóle trzeba pamiętać, że nazwy gór (i rzek) cechują się szczególną trwałością i czasem trwają przez tysiąclecia, choć ludzie mieszkający u ich podnóży zdążyli kilkakrotnie zmienić język.
Swoją drogą, czy to nie może być podobna geneza jak "pachołek" w znaczeniu niskiego słupka? coś co charateryzuje się głównie jako element pionowy, ale względnie niewysoki? [to już moje dyletanckie dociekania]
Być może masz rację, Pachołek nie jest wysoką górą. Ale jednak góruje nad resztą Oliwy. Ja raczej skłaniałbym się ku temu, że jest to bardzo stara, być może zniekształcona nazwa, której początki giną w mrokach dziejów
Być może masz rację, Pachołek nie jest wysoką górą. Ale jednak góruje nad resztą Oliwy. Ja raczej skłaniałbym się ku temu, że jest to bardzo stara, być może zniekształcona nazwa, której początki giną w mrokach dziejów
Kombinowałem sobie, że analogicznie jak mamy
góra ---> pagórek,
mogłoby być stare
chełm/chołm [też w znaczeniu "góra"] ---> pachołek
Ale oczywiście może to być wywód kompletnie bez sensu
Czytałem kiedyś, że w Europie po tych wszystkich wędrówkach ludów, potrafiły się zachować nawet bardzo stare (oczywiście potem zniekształcone) nazwy geograficzne. Po prosty, nowy lud przejmowal stare lokalne nazwy. Ale czy Pachołek jest aż tak stary, nie wiem.
Jak szybko potrafią się zniekształcać nazwy może świadczyć nazwa "Polanki" (Oliwa)
Na przedwojennej mapie topograficznej niemieckiej spotkałem nazwę "Polonken", na przedwojennej, topograficznej mapie polskiej , "Połąki" a obecnie "Polanki" (jakby troche bez sensu).
_________________ "śmieciarz historyczny to brzmi dumnie"..:-)
Jak szybko potrafią się zniekształcać nazwy może świadczyć nazwa "Polanki" (Oliwa)
Na przedwojennej mapie topograficznej niemieckiej spotkałem nazwę "Polonken", na przedwojennej, topograficznej mapie polskiej , "Połąki" a obecnie "Polanki" (jakby troche bez sensu).
No ale to chyba chodzi o co innego. Tradycyjna nazwa po niemiecku brzmiała Pelonken, obie nazwy zostały za każdym razem URZĘDOWO USTALONE (po I wojnie Połąki, po II - Polanki). Nie ma to nic wspólnego z szybkością zniekształcania nazw.
Na mapie Lasów Oliwskich wydawnictwa Via Mercatorum o Pachołku jest co następuje (data to rok występowania w dokumencie).
Pachołek - (niem. Pacholkenberg 1734; Karlsberg 1797; Pachołek 1860; Góra Kościuszki 1946 ) - nazwa top. kult. od polskiego pachołek. Nazwa niemiecka od opata Karla von Hohenzollerna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum