Też ładne - podoba mi się nr 1, gdzie król wygląda, jakby miał zamiar zaraz przełożyć nogę przez barierkę balkonika
A po obejrzeniu tych wszystkich zdjęć nie mogę oprzeć się wrażeniu, że figura jest w świetnym stanie, jak na kilkadziesiąt lat stania w deszczu, śniegu, mrozie i upale
A wiadomo, jak był wtedy montowany? (chcę tylko zauważyć, że tego pierwszego pewnie nie zdejmowano, raczej sam zleciał )
Figura króla na przestrzeni wieków była wielokrotnie naprawiana. Pierwsza naprawa wykonana została w roku 1595 przy okazji naprawy legarów podtrzymujących dzwony carillonu. Kolejne prace naprawcze przy hełmie i posagu przeprowadzono w czerwcu i lipcu 1666 roku. Szalejący w kwietniu 1704 roku huragan wygiął drążek i oderwał część szarfy która spadła na ul. Ławniczą. Prace naprawcze wykonano dopiero w roku 1707 przez Johanna Fremanna. Ciekawostką jest to, że naprawę wykonano bez stawiania rusztowania wokół hełmu. Kolejne prace przeprowadzono w roku 1709 przez wspomnianego wcześniej Fremanna. Dokonania mistrza Fremanna zostały upamiętnione napisem na mosiężnych tabliczkach umieszczonych pod dzwonami ratuszowej wieży. Na jednej nich zamieszczono napis:
"Jan Fremann, urodzony w Lubece, syn szypra, zdjął tego króla Zygmunta Augusta bez rusztowań i naprawił 126 śrubami i wykonał chorągiewkę z okręcikiem i szczęśliwie umieścił. Kto by w przyszłości tę wieżę reperował i to nazwisko zdjął i na powrót nie umieścił będzie łajdakiem"
Następne naprawy wykonano w roku: 1854, 1896 – 1900 (wykonane przez firmę : Moritz Stumpf Sohn). Ostatnia naprawa przed zniszczeniem figury wykonana została w roku 1943.
7 listopada 1950 roku zrekonstruowana figura króla zawisła na szczycie wieży ratusza.
Na szarfie władcy umieszczono napis:"Zwycięski i władający swą Ojczyzną Polski Lud Pracujący , kierując się troską o zabezpieczenie dóbr kulturalnych odziedziczonych po przodkach, odnowił tę statuę króla Zygmunta Augusta w Gdańsku odzyskanym dla Polski wspólnie przelaną krwią braterskiej Armii Radzieckiej i Wojska Polskiego. Statuę tę przekazuje potomności. Gdańsk 1950"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum