Wysłany: Pią Lis 16, 2007 1:05 pm Z ktorego roku to mapa?
Witajcie
Generlanie poszkuje w sieci planow miasta z XIX wieku zwlaszcza z uwzglednieniem powstajacych w tym czasie na polnoc od starego miasta stoczni. Porblem w tym, ze rzadko kiedy wskazany jest data na mapie. Czy ktos z Was zna lokalizacje takich map w sieci lub we wlasnych zbiorach??
A moze moglby okreslic z ktorego roku pochodzi mapa przedstawiona w zalaczniku?
Polecam zajrzyj tu, znajdziesz tam bardzo podobny, jak nie identyczny plan (oraz wiele innych):
http://www.mapy.eksplorac....php?page_id=31
A co do datowania starych planów dobrym wskaźnikiem są na przykład linie tramwajowe...
_________________ Pozdrowienia z Małego Kacka
Ostatnio zmieniony przez feyg Pią Lis 16, 2007 1:25 pm, w całości zmieniany 1 raz
zgadza sie, ale spojrz, ze nie jest tam podpisane ktory to rok
a ja potrzebuje daty...
Dobrze a czy na tym "twoim" planie jest zaznaczona linia do Stogów (Heubude)? Oddana ją do użytku w 1927 roku. Można datować okres w którym powstała po po nazwach ulic - wiadomo że w drugiej połowie lat 30-tych zmieniło się trochę w tym zakresie, można poszukać ewentualnie obiektów zbudowanych stosunkowo późno (np. Schronisko na Biskupiej Górce) itp...
Widze wieksze obeznanie w temacie, wiec moze umiesz stwierdzic ktora z map z tego linka pasowalaby do tego okresu?
ps. tak z ciekawosci - czemu niektore z tych map nie powstawaly w orientacji polnoc - polodnie?
Z powodu 'widzimisia" wydawcy. Ale to jeszcze nic w porównaniu do map szwedzkich map południowego wybrzeża Bałtyku z czasów "potopu" które są całkiem "postawione na głowie"
Widze wieksze obeznanie w temacie, wiec moze umiesz stwierdzic ktora z map z tego linka pasowalaby do tego okresu?
ps. tak z ciekawosci - czemu niektore z tych map nie powstawaly w orientacji polnoc - polodnie?
Z powodu 'widzimisia" wydawcy. Ale to jeszcze nic w porównaniu do map szwedzkich map południowego wybrzeża Bałtyku z czasów "potopu" które są całkiem "postawione na głowie"
Zaraz tam na głowie, z mojej perspektywy tak to właśnie wygląda
OK a pierwsze pytanie? umiesz stwierdzic ktora z map z tego linka pasowalaby do tego okresu?
Według mnie aktualizacja rzeczonego planu to połowa lat 30-tych (nie dopatrzyłem się schroniska młodzieżowego na Biskupiej Górce otwartego w marcu 1939 r). A co do planów ze strony Kazika to większość map jest datowana....
Ponadto jako "oczywista oczywistość" polecam również stronę:
http://www.danzig-online.pl/index2.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum