Do napisania tego posta skłoniło mnie kilka dokumentów po moim dziadku. Pochodził on z Wileńszczyzny, w 1946 został przesiedlony do Piotrowa (ex Petersdorf) koło Rogiedla (Regerteln) gm. Lubomino powiat Lidzbark Warm. gdzie jako repatriant otrzymał gospodarstwo . W roku 1963 sprzedał je i przeprowadził się do Gdyni, a w 1964 podjął pracę w ówczesnych Zakładach Młynarskich w Sopocie, a konkretnie w młynie w Gdańsku przy Tartacznej 1, potem na krótko prawował w młynie w Żukowie jako suszarniczy i palacz C.O. by od listopada.1967 z powrotem wrócić do Gdańska. Pracował tu aż do początku lat 80-tych. Ciekawi mnie historia tego młyna - może coś ciekawego się dowiem?
Chodzi o młyn na Tartacznej 1, z tego co kojarzę na dachu posiada on chorągiewkę z jegomościem z workiem
A spis podałem bo kilka z wymienionych młynów już nie istnieje (chociażby młyn w Sopocie)
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
A to ja się przy okazji zapytam, który to dokładniej budynek był młynem?
- budynek zajazdu/hotelu z linku (czy ten zajazd był niedawno zbudowany? czy to coś stare przebudowane jest?)
- czy może zabudowania szczęśliwie sfotografowane http://www.forum.dawnygda...p?p=68122#68122 ? (też Słowackiego 78 )
Z druków firmowych wynika że młyn funkcjonował do około połowy lat 60-siątych, na wykazie z druku wypełnionego w 1964 jest, zaś na wykazie z 1967 juz go nie ma,,,
Mieszkam w Lubominie i interesuję się historią okolicy. Czy twój dziedek ma może jakieś stare zdjęcia, pamiątki, ciekawe wspomnienia? Jeśli tak mógłby się nimi jakoś podzielić? Mój mail biedronka_12@wp.pl Z góry dzięki za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum