Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomnik Króla Kazimierza Jagiellończyka
Autor Wiadomość
villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 9:12 pm   

Gdynka napisał/a:
Monter napisał/a:
Dla mnie najgorszym trendem jest nadawanie obiektom nazw związanych z osobami jeszcze żyjącymi, których dorobek nie został jeszcze oceniony przez szeroko rozumianą historię (np. słynny Lechu z Gdańska)...

Ale docenianie wyłącznie po śmierci jest przegięciem w drugą stronę.
I źle by było, gdyby słynny Lechu był doceniany tylko zagranicą.

W myśl zasady cudze chwalicie swego (Walesy) nie znacie.
Jesteśmy pierwsi w topieniu innych w łyżce wody a ostatni, żeby docenić :evil:

www.staraoliwa.pl

Monter 

Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 11:06 pm   

Sorrry że offtopuje, ale zasługi UE to.... ? Aż tak istotne by zmieniać nazwę obiektu już ją posiadającego? W dodatku obiektu zbudowanego bardziej dzięki Gierkowi niż UE?

Co do Lecha - istnieją poważne wątpliwości w czyim imieniu działał. (i wcale nie jestem zwolennikiem PISu)

Wracając do KJ... tak sobie pomyślałem nad tym czy rzeczywiście nie lepiej byłoby nadać jego imienia ulicy w centrum. I pomyślałem o przyszłej Nowej Wałowej. W centrum, droga o dużym znaczeniu, no i co najważniejsze - nie ma jeszcze nazwy...

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 11:11 pm   

zasługi UE? a forsa choćby na remonty w mieście, na ten nieszczęsny tramwaj na Chełm - spadła z nieba?
a Wałęsa, rozumiem, Nobla dostał od Andropowa? :hmmm:

Monter 

Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 11:16 pm   

Ale czy dostajemy tę kasę bezinteresownie?
A Andropow to zdaje się nie doczekał okrągłego stołu - więc przyznając Nobla to mógł się pomylić :P

PS. Na tym forum są najszybsi moderatorzy - jeden z podwojonych postów został wywalony szybciej niż zdążyłem napisać apel o jego usunięcie :)

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 11:53 pm   

choć się z Tobą absolutnie nie zgadzam, dyskutować o polityce jednak nie będziemy 8)

hudyjan 

Wysłany: Pon Paź 01, 2007 9:29 pm   

Cytat:
Może jestem jakiś dziwny, ale jaki jest sens nazywania obwodnicy czyimkolwiek imieniem? Czy nie lepiej byłoby nazwać imieniem KJ jakąś ulicę w mieście, jakąś bardziej w centrum, noszącą obecnie patriotyczno-peerelowską nazwę?
Cytat:
KJ wypadałoby by miał porządną i dużą ulicę, a nie jakiś skrawek w centrum długości 20 metrów.
Cytat:
Nie miałem na myśli 'skrawka', miałem na myśli którąś z ulic typu Grunwaldzka, Okopowa, Kościuszki czy Chłopska.

Peerelowskością miejscowości Grunwald czy osoby Tadeusza Kościuszki to raczej bym nie szafował.

A jeżeli chodzi o ulicę Kazimierza Jagiellończyka, to może zmieńmy nazwę ulicy Długiej. Akurat na tej ulicy król Kazimierz był i z nią ma dużo więcej wspólnego niż z obwodnicą. Obwodnica za to naprawdę jest długa, więc może Długą niech zostanie. :co_jest:

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pon Paź 01, 2007 9:33 pm   

Pod włos nas bierze :hihi:

www.staraoliwa.pl

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Wto Paź 02, 2007 10:15 am   

hudyjan napisał/a:
więc może Długą niech zostanie.

A czemu nie Tandeta? :hihi:

Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Sro Paź 03, 2007 11:30 am   

hudyjan napisał/a:
Cytat:
Może jestem jakiś dziwny, ale jaki jest sens nazywania obwodnicy czyimkolwiek imieniem? Czy nie lepiej byłoby nazwać imieniem KJ jakąś ulicę w mieście, jakąś bardziej w centrum, noszącą obecnie patriotyczno-peerelowską nazwę?
Cytat:
KJ wypadałoby by miał porządną i dużą ulicę, a nie jakiś skrawek w centrum długości 20 metrów.
Cytat:
Nie miałem na myśli 'skrawka', miałem na myśli którąś z ulic typu Grunwaldzka, Okopowa, Kościuszki czy Chłopska.

Peerelowskością miejscowości Grunwald czy osoby Tadeusza Kościuszki to raczej bym nie szafował.

Wywołany do odpowiedzi precyzuję: nie chodzi mi o peerelowski charakter Grunwaldu czy Kościuszki, chodzi o peerelowski entuzjazm, z jakim te nazwy nadawano ulicom na tzw. ziemiach odzyskanych - wszystko miało się kojarzyć z Polską i jej wspaniałością, że o kulcie chłopa/robotnika nie wspomnę.

hudyjan 

Wysłany: Sro Paź 03, 2007 12:45 pm   

Z tym się zgodzę w 100%. :hihi: Chyba nie pomyślałeś, że ja pomyślałem, że ty poważnie łączysz Grunwald z PRLem. :wink:
Nie wiem, którą ulicę należałoby nazwać imieniem Jagiellończyka.
Jest już ulica Jagiellonki (Anny), Jagiellońska, Zygmunta Augusta, Królowej Jadwigi no i Wały Jagiellońskie. To dość sporo jak na jedną dynastię. Rzeczywiście dziw bierze, że brak tu najważniejszych dla Polski i dla Gdańska postaci - Jagiełły i Jagiellończyka.
Nominacja na nową Wałową jest dobra. Może by też zmienić wazeliniarski Węzeł Unii Europejskiej na Jagiellończyka. Z drugiej strony, jeżeli taką nazwę miałby węzeł lub obwodnica, to nie zaistnieją one w świadomości ani tubylców, ani turystów, bo nie łączą się z niczym konkretnym - to nie jest adres, tylko funkcja komunikacji.
Grzechem byłoby też zmienianie nazwy jakiejś popularnej ulicy w centrum - zniknięcie np. któregoś Podwala, Rajskiej, Ogarnej czy Ogrodów, byłoby skandalem.
Wnioskuję więc o postawienie Jagiellończykowi pomnika, może być właśnie przy Katowni. I starczy mu! Pomnik w dobrym miejscu to dużo więcej niż ulica. Wał Piastowski ma tylko ulicę i jest zadowolony. Zresztą kiepsko wyglądałby Wał na pomniku

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Sro Paź 03, 2007 1:25 pm   

hudyjan napisał/a:
Jest już ulica Jagiellonki (Anny), Jagiellońska, Zygmunta Augusta, Królowej Jadwigi no i Wały Jagiellońskie.

I jeszcze Zbyszko z Bogdańca. :hihi:

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sro Paź 03, 2007 2:47 pm   

nie mówiąc o Danusi :wink:

hudyjan 

Wysłany: Sro Paź 03, 2007 4:14 pm   

Albo Sienkiewicza. No i Grunwaldzkiej!!!

Odpowiedz do tematu