Wysłany: Pon Paź 01, 2007 5:58 pm Przystanek Przymorze - Uniwersytet
Szykuje się zamach na "Przymorze"
Cytat:
Uniwersytet chce mieć przystanek SKM tylko dla siebie.
Uczelnia stara się o zmianę nazwy stacji SKM
Uniwersytet Gdański chce mieć na wyłączność nazwę stacji SKM, która dziś brzmi "Przymorze - Uniwersytet". Dyrekcja Szybkiej Kolejki Miejskiej nie ma nic przeciwko, pod warunkiem że zgodzą się na to samorządy województwa i Gdańska, a uczelnia pokryje koszty związane ze zmianą.
Przystanek SKM na wysokości kampusu UG długie lata nazywał się "Przymorze". Kilka lat temu władze uczelni zaczęły jednak przemyśliwać, czy nie poprosić dyrekcji SKM o dodanie do tej nazwy słowa "Uniwersytet". Zmianę argumentowano faktem, że uczelnia rośnie w siłę, rozwija się i zasłużyła na takie wyróżnienie. Głośno nikt nie chciał tego przyznać, ale ważne było także to, że „swój” przystanek ma już przecież Politechnika Gdańska. Dyrekcja SKM zgodziła się na propozycję uczelni. Zrobiła to bez problemów, bo za nową nazwą opowiedziały się władze miasta Gdańska i samorządu województwa oraz pasażerowie. Tych ostatnich zapytali wówczas o zdanie młodzi działacze Platformy Obywatelskiej, którzy przeprowadzili na stacji sondaż (721 spośród 1292 przepytanych podróżnych opowiedziało się za wprowadzeniem nazwy "Uniwersytet", pozostali – 571 osób, wolało „Przymorze”).
W marcu 2004 roku, gdy Uniwersytet Gdański świętował swoje 34 urodziny, na najbliższej kampusowi stacji SKM pojawiły się tablice z nową nazwą "Przymorze-Uniwersytet".
W ostatni czwartek Senat UG (ponad 100 pracowników stanowiących władze uczelni) zwrócił się do rektora, aby ten wystąpił do dyrekcji SKM o ponowną zmianę nazwy. Miałoby z niej zniknąć słowo "Przymorze". – Nie mamy nic przeciwko temu, uczelnia rzeczywiście rozwija się i zasługuje na takie wyróżnienie – mówi Andrzej Osipow, prezes SKM. – Zresztą rozmawialiśmy już z władzami uniwersytetu na ten temat. Podobnie jak w przypadku zmiany z 2004 roku, uczelnia ma zwrócić się z prośbą o opinię do władz Gdańska i województwa. Jeśli opinie będą pozytywne, zmienimy tablice, rozkłady jazdy itp. Oczywiście, na koszt szkoły.
Źródło: Dziennik Bałtycki 2007-10-01
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
A ja myślę, że może nawet dobrze by się stało. Przynajmniej przestano by mówić, że Uniwerek mieści się na Przymorzu...
A zaczęto by mówić, że Przymorze mieści się na Uniwerku
a dla mnie urodzonego i mieszkającego przez 20 lat przy samym dworcu Wrzeszcz pozostały do dzisiaj w wymowie tak samo jak " kolejka " a nie SKM , następujące nazwy Lotnisko i Polanki a dalej to już Oliwa .
a temat nazwomanni poruszaliśmy niedawno na KJ .
mi się wydaje , że każdy co do żłoba się dorwał chce po swojej , z regoły niedługiej kadencji jakąś " pamiątkę " z jego oczywiście podpisem , pozostawić .
w takich sprawach podatnika się nie pyta nie wspominając już o referendum .
przecie takie sprawy dotyczą bardziej mieszkańcow niż tych , ktorych zaraz nie będzie ( czt. politykow )
Referendum? w sprawie nazwy przystanku? no bez przesady...
A wspomniana ankieta przeprowadzona na przystanku, w której wygrał "uniwersytet" powinna zawierać jeszcze informację, ilu z zapytanych było studentami UG, a ilu mieszkańcami Przymorza.
ale w końcu, czym ja się przejmnuję. Już nie jestem z Przymorza tylko z Wrzeszcza (dopóki nie zacznę byc z Galerii Bałtyckiej )
z pewnością mieszkanie w strzeżonym osiedlu lub apartamentowcu to tak zwany dobry adres - znak, że nam się w życiu powiodło. O wyjątkowości adresu mają też świadczyć choćby nazwy: Zielone Zacisze, Leśna Polana, Brzozowy Zagajnik, Bukowy Dworek, Osiedle Zeusa, Lazurowa Dolina, Zielone Mieszkanko II, Słoneczny Stok. Deweloperzy kreują modę na domy szczęśliwych ludzi.
Mechanizm jest oczywisty.
Ludzie nie będą szcześliwi na jakimś Chełmie czy bardziej lokalnej dawnej nazwie.
Będą szczęśliwsi mieszkając na Miłym Wgórzu....
Cytat:
W stylistyce architektonicznej budynków, inwestycja zbliżona jest do koncepcji Dzielnicy Pięciu Wzgórz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum