Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybuch gazu przy ulicy Struga 12 - 1976
Autor Wiadomość
Matius 

Wysłany: Nie Lip 15, 2007 6:28 pm   Wybuch gazu przy ulicy Struga 12 - 1976

Witam wszystkich forumowiczów. Poszukuję informacji na temat wybuchu gazu, jaki wydarzył się w 1976 roku, w kamienicy przy ulicy Struga 12. Wysłałem nawet e-mail do TVP3 z prośbą o wyemitowanie odcinka "Nieznanych Katastrof" o tej właśnie tragedii (podobnie, jak o wyemitowanie trzech innych, interesujących mnie :wink: ). Czy ktokolwiek posiada jakieś informacje na ten temat albo ten film? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Nie Lip 15, 2007 9:13 pm   

Trochę o tym pisaliśmy w tym wątku .

I jeszcze wzmianka o tragedii w Wikipedii.

No i zapraszamy również :arrow: TU :wink:

P.S. A skąd u Ciebie takie zainteresowanie tym tragicznym wydarzeniem?

www.staraoliwa.pl

Matius 

Wysłany: Pon Lip 16, 2007 9:07 am   

Interesuję sie katastrofami (Tuż przed tragedią/ Katastrofa w przestworzach itp.) - również tymi w historii Polski, dużo na ten temat piszę. A temat tej zapomnianej katastorfy mnie zainteresował :wink:

Zdzislaw 

Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 8:07 pm   

Matius napisał/a:
Interesuję sie katastrofami (Tuż przed tragedią/ Katastrofa w przestworzach itp.) - również tymi w historii Polski, dużo na ten temat piszę. A temat tej zapomnianej katastorfy mnie zainteresował :wink:

Hm.... nie wiem czy do tej pory, ale pełna dokumentacja dot. tej katastrofy znajdowała się kiedyś w Zakładzie Kryminalistyki b. KWMO a obecnej KWP w Gdańsku na Biskupiej Gorce. Wbrew pozorom (wg, mej najlepszej wiedzy) katastrofa ta nie ma w sobie nic z nimbu tajemniczości, a w tym przypadku był to zupełny wypadek w ścisłym tego słowa znaczeniu.
Jak pamiętam materiały związane ze "sprawą" (pamięć bywa zawodna, ale sądzę, że nie przeinaczam, to paradoksem jest to, iż wybuchł gaz w budynku który nie był podłączony do sieci gazowniczej. Katastrofa ta miała miejsce w okresie wyjątkowo niskich temperatur, a jej powodem "pośrednim" było pęknięcie rury gazowej w tzw. sąsiedztwie. Zmarznięta "na kamień" warstwa ziemi spowodowała, iż gaz cały czas tłoczony pod ciśnieniem, zaczął się przedostawać do piwnicy sąsiadującego z miejscem uszkodzenia gazociągu - budynku. Sam wybuch został zainicjowany iskrą elektryczną. W istocie tragedia dotknęla kilkanaście osób, ale sama katastrofa ..... typowy wypadek cywilizacyjny. Inaczej niż np. w przypadku wybuchu acetylenu w b. warsztatach m.in., Conradinum na terenie Stoczni Gdańskiej gdzie raczej w grę wchodziła niefrasobliwość, a warsztaty znikły z powierzchni ziemi.

Vivere est cogitare

Krzysztof_A 

Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 4:10 pm   

8O 8O 8O

... część mojej rodziny zginęła w tym wybuchu. O mały włos nie zginęła tam moja mama...

Postaram się dowiedzieć czegoś więcej i to opisać. Z mojego punktu widzenia to tragedia, a nie wydarzenie w historii...

Justine 

Wysłany: Czw Wrz 27, 2007 6:17 pm   

Może zapalimy znicz 1 listopada w miejscu tragedii? Można by też powiesić przy tej okazji na płocie jednej z dwóch wydzielonych tam współcześnie prywatnych posesji choć prowizoryczną, zafoliowaną kartkę na samozłącznych plastikowych opaskach przypominającą o tym smutnym wydarzeniu. W końcu zginęło wtedy tam aż 18 osób. Porozmawiam z właścicielami niedokończonego warsztatu oponiarskiego - budynku z prawej, bliżej sklepu meblowego. Znam ich dobrze, bardzo mili ludzie - nie sądzę, żeby mieli coś przeciwko.

Odpowiedz do tematu