Wypożyczyłem z biblioteki książkę "Dwie strony krat - z historii więzienia w Gdańsku" , gdzie przeczytałem o publicznej egzekucji oprawców ze Stuthofu na wzgórzu Stolzenberg (Wysoka Góra). Czy ktoś orientuje się gdzie znajduje się owe miejsce?
to jest mniej więcej tam, gdzie Pohulanka przechodzi pod Aleją AK. kiedyś był to plac między wzgórzami, rozjeżdżonymi na potrzeby budowy tej ulicy
bardzo dobry artykuł na ten temat jest w 30 Dniach.
słowo od moda: fazi, rozbiłam Twój temat na osobne wątki
Wieszali ich na Biskupiej Górce w obecnym Laboratorium Policji(czy jak to się tam nazywa) dawne schronisko HJ.
Podobno był fajny festyn kiełbaski piwko te sprawy dzieci z kwiatami kobiety z gorzałka.A wstep był wolny i jeszcze dzień wolny z pracy.(gadałem z kilkoma ludzikami co byli i widzieli).
Pozdrawiam
jaca2003, a ile Twoi rozmówcy mieli wówczas lat?
o kiełbaskach i gorzale artykuł co prawda nie wspomina - ale podkreśla atmosferę żądzy odwetu.
tutaj są zdjęcia z egzekucji
miejsce jest otoczone drzewami. jeśli więc masz na myśli dziedziniec byłego schroniska, to raczej nie może to być prawda...
Moi rozmówcy mieli wówczas po kilka lat.Jeden wspomina że siedząc u ojca na ramionach widział wszystko.I na bank było to na terenie schroniska HJ.I żeczywiście poza żądza odwetu był festyn(no może bez kiełbasek ale piwo było gratis).I jego ojciec dostał dzień wolny z pracy ale musiał do roboty przyniesc kwitek z MO ze tam był.Zreszta te ludziki do dziś mieszkają na ChełmiePodejrzewam ze wielu starych dziadków z Chełmu było tam wtedy.To w wiekszosci zabużanie więc za to ze nie są na swoich smieciach to ciągnęli tam jak w dym.
Pozdrawiam
ten horror to część historii. czy nam się to podoba, czy nie.
jaca, dzięki za wyjaśnienia - ale zalecam nieco więcej, hm, szacunku w opisach. sama jestem zabużanką
poza tym chyba nie spojrzałeś na zdjęcia. wokół miejsca egzekucji rosną drzewa, a nie budynki. może istnieje jakieś inne wytłumaczenie?
Ostatnio zmieniony przez seestrasse Sro Lip 25, 2007 8:02 pm, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum