Przypuszczam że drewniana wiata na peronie dalekobieznym jest pozostałością po starej poczekalni na peronie przy wejściu do nieczynnego tunelu. Nawierzchnia peronu w miejscu nieistniejących zejść ułożona jest z małych płytek wymiar 30x30cm i wskazuje że mogą to być płytki pochodzące z innych podobnych nawierzchni (po gdańskich) Układ wskazuje że nawierzchnia peronu nie jest jednolita w tych miejscach.
Tak jakby zasypane wejścia były póżniej dodatkowo brukowane. W przejściu podziemnym kier park kuzniczki w miejscu byłego wejsćia są ślady że ściany chyba nie były jednolite i istniało wejście na peron w kier. kościoła na czarnej. Takie są moję sugestie ?
Można by te nasze informacje przekształcic w ujednolicony tekst i wrzucić na Akademię. Albo w charakterze uzupełnienia tekstu o Kolei Kaszubskiej, albo jako oddzielny temat o stacji kolejowej we Wrzeszczu.
Pierwszy dworzec (jeszcze przed wspomnianą rozbudową) miał być w miejscu kasy bagazowej. To znaczy byłej kasy bagazowej, bo od ubiegłego roku kolej nie wozi oddzielnych bagazy ani przesyłek kolejowych...
Czesiek napisał/a:
stary dworzec wrzeszczański stał na miejcsu...
Tak dla ilustracji "wędrówki" dworca - nałożone na siebie plany (1940 & 2001).
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
W pobliskich krzaczorach (na wysokości parkingu) znajduje się taki obiekt. Czy to także pozostałość kolejowa? Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było wykonane całkiem niedawno (w godzinach nocnych).
W pobliskich krzaczorach (na wysokości parkingu) znajduje się taki obiekt. Czy to także pozostałość kolejowa? Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było wykonane całkiem niedawno (w godzinach nocnych).
Chyba nie kolejowa. Ale musiałbym to zobaczyć na zywo, bo na razie z niczym mi sie to nie kojarzy...
wydaje mi się, że raczej nie kolejowa, ponieważ wejściekieruje w przeciwną stronę w stosunku do torów jakgdyby wgłąb Maćkowych /swego czasu zaraz przy tym 'bunkrze' jak go zwyklismy nazywac stala buda z przetworami mlecznymi itp/, jutro postaram sie wyciagnac kupmla i przetoestowac jego nowy aparat ;)
Aaaaa ! to poprosze Alberht tez artystyczne fotki z wiaduktu !!! Co najmniej tak piekne jak fotka Bartosza Bajków, ktorej nijak nie moge odszukac na forum...a przecie -jest ten widok podstawowym do dysputy ,,co tam powinno byc,,
Może te poniżej załączone, wykonane w dzień zdjęcia coś wyjaśnią.
stary dworzec wrzeszczański stał na miejcsu obecnej pizzeri między kasami bagazowymi a tunelem kier. browar. po lewo na parterze były kasy po prawo bar. na pietrze mieszkania kolejowe.
Nie ma już kas bagażowych... Jadąc tamtędy w sobotę zauważyłem wielką dziurę w ziemi...
Kurczę, odkop trochę zrobię
ale czy ma ktoś w archiwach te "kasy bagażowe" po których dziury widać tu w ostatnich postach?
Jakoś nie pamiętam ich wyglądu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum