Wysłany: Sro Lip 04, 2007 6:01 pm ubooty z f.scichau gmbh danzig, lata 1940-1945
Serwusik miłe koleżanki i koledzy,
od wielu lat zajmuje się tematyką działań okrętów podwodnych ze szczególnym uwzględnieniem okresu II wojny, poszukuję fotek z budowy takowych w gdańsku, nie ma znaczenia jaki typ może być VII lub XXI, jeżeli w ogóle takowe istnieją. Mam świadomość, że wujek A. gonił niepotrzebnych fotografów.
Kilka zdjęc znajduje sie w ciekawej acz fatalnie, powiedzialabym nawet skandalicznie, wydanej książce kapitana Andrzeja Soysala "Wilhelm Gustloff. Zagłada przyszła z głębin".
Mam tę książkę, wiec jesli bys chcial to zdjecia zeskanuję (ale troche pozniej). Jest tam panorama Danziger Werft zrobiona przez zwiad aliancki, z pochylniami i dokami, mocowanie sekcji ubota na tratwie holowniczej, wodowanie U2360. Zdjecia zlej jakosci.
Nazwe wydawnictwa litosciwie zmilcze.
Albo nie! Nie ma litosci za to!
Wydawnictwo DJ Gdańsk. Tfu!
Ok, nie mam tej książki, serdecznie dziękuję za pomoc, mam zdjęcia z Hamburga, ale to nie to o co chodzi, nie ma pośpiechu jak zeskanujesz to będzie widać, najlepsze pozdrowionka
Zdjęcia są 3 i 5 tomie Wspomnień gdańskiego bówki.
Bingo, serdecznie dziękuję Corzano. W poniedziałek idę ryć. Ciekaw jestem czy te książki są w księgarniach czy w antykwariacie? Byłem na PFE i znalazłem zdjęcia z podniesienia bandery na XXI muszę jeszcze zobaczyć jakiego, mam zestaw zdjęć dowódców z tego okresu, może rozpoznam który miał tą radochę. Dam Ci znać jeżeli jesteś ciekaw.
Kilka fot U-bootów z ksiazki Andrzeja Soysala:
W punktach A i B zaznaczono doki, w których znajdowały sie pochylnie do budowy U-bootów typu XXIII, końcowe wodowanie odbywało się w doku A.
resize wodowanie U2360 3.JPG
Plik ściągnięto 14566 raz(y) 32,95 KB
resize mocowanie sekcji U-boota na tratwie holowniczej2.JPG
Czy to ostatnie zdjęcie lotnicze zostało wykonane przez Aliantów? Chyba było przyczyną ciężkiego nalotu na stocznię w dniu 8 sierpnia 1944, o którym pisze N. Davies?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum